Ana Sayfa ARABA İNCELEMELERİ HABERLER Oto Yıkama Açmak: Nasıl Başlanır, Fiyatlar ve Gelir

Oto Yıkama Açmak: Nasıl Başlanır, Fiyatlar ve Gelir

2
Oto Yıkama Açmak: Nasıl Başlanır, Fiyatlar ve Gelir
oto yıkamacı açmak
oto yıkama açmak
oto yıkamacı açmak

Arabaları seviyorsunuz ve uzun bir süredir kendi oto yıkama dükkanınızı açmak mı istiyorsunuz? Ve bu nedenle aklınızda oto yıkama açmak ile ilgili bir çok soru var. Eğer ticari zekanız ile dükkan işletme yeteneğinize güveniyorsanız bu iş tam da size göre. Çünkü diğer işlere göre oto yıkamacı açmak, daha az maliyetli ve kar marjı yüksek bir iş. Oto kuaför gibi günlük çok sayıda insana hizmet eden ve tam zamanlı çalışma gerektiren bir işin ne kadar göz korkutucu ve kafa karıştırıcı bir süreç olacağını biliyoruz. Bu yüzden aklınızdaki Nasıl oto yıkama açarım? Oto yıkama açma maliyetleri nedir? Oto yıkamacı açmak için gereken belgeler nedir? Oto yıkama aylık kazanç ne kadar? gibi soruları bu yazımda cevaplandıracağım.

Araba yıkama dükkanınızın karlı bir iş olması için bu süreçte yapmanız gereken her şeyi bu kılavuzda bulacaksınız. Pazar araştırması yapmaktan iş planı yapmaya kadar, kaliteli ve başarılı bir oto yıkamanın nasıl açılacağına detaylıca bu yazımda yer vereceğim.

Oto Yıkama Açmak İçin Pazar Araştırması Yapın

Oto yıkama açmak için pazar araştırması

Bir oto yıkama açmak a hızlıca girişmeden önce, oto yıkama hakkında bilgi edinmek ve pazarı araştırmak gerçekten önemlidir.

Bu pazar araştırmasını yapın dememin sebebi, açacağınız iş yerinin ticari anlamda işler olmasını doğrulamanızın gerekmesidir. Bu nedenle yapacağınız bu araştırma, ilerideki müşterilerinizin ne istediğini anlamanıza ve işinizi daha da geliştirmenize yardımcı olacaktır.

Bu durumda, yapacağınız pazar araştırması, oto yıkama sektöründeki en sıcak trendleri, iş yerinizin çevresindeki en yakın oto yıkama hakkında veri toplamayı ve gelecekteki müşterilerinizin talepleri ve isteklerini anlamayı içeriyor.

Oto Yıkama Sektörüne Genel Bir Bakış

Arabalar için bir oto yıkama işine giriyorsanız, her zaman müşteriyi memnun etme ve süreklilik sağlama için ön araştırmanıza önem vermelisiniz. Bu nedenle güncel trendleri ve arzı takip etmek iş yerinizin geleceği için en önemli noktalardan birisidir.

Yazımın bu kısmında sabrınız ve kendi potansiyeliniz açısından oto yıkama yeri açmadan önce kendinize sormanız gereken bazı şeyleri göreceksiniz.

Bu nedenle iş yerinizi açmaya girişmeden özellikle bu soruları kendinize sorun;

  • Oto yıkamacı sektörü şu anda büyüyor mu küçülüyor mu veya sebepleri ne?
  • Şu anda otomobil endüstrisinin karşılaştığı zorluklar nedir?
  • Hangi konsepti yapsam tutar? Örneğin, Otomatik oto yıkama, Manuel oto yıkama, Self servis oto yıkama veya Susuz oto yıkama
  • Araba yıkama yerlerine kimler geliyor – taksi şoförleri, otobüs şoförleri ya da bireysel kullanıcılar?
  • İnsanlar ne sıklıkla, kaç kez oto yıkamaya gider?
  • Yoğun olan dönemler nedir?
  • Müşteriler araçlarını yıkamalarına karşı ortalama kaç para harcıyor?
  • Oto yıkamanın cirosu ne kadar?
  • Bu oto yıkama açmanın maliyeti ne kadar?
  • Hangi şehirde açmalıyım? – İstanbul’da oto yıkama, İzmir’de oto yıkama veya Ankara’da oto yıkama açmak mantıklı mı?

İş Yerinizi Açacağınız Bölgedeki Talebi Değerlendirin

Çevrenizdeki arz talep önemli

Artık sektörü anladık, bu yüzden şimdi de oto yıkama açmak istediğimiz bölgenin ticari potansiyelini ve yoğunluğunu kontrol etmenin zamanı geldi.

Burada amaçladığımız şey, yerel bölgelerin yoğunluğunu ve iş olanaklarını değerlendirip araba yıkamamız için doğru yeri belirlemektir.

Burada da kendimize şu soruları soralım;

  • Bu bölgede kaç araba sahibi yaşıyor veya çalışıyor?
  • Bölgenin en işlek ve çekici yeri nereleridir? – İşlek bir cadde, ünlü araba garajları, iş merkezleri veya sosyal etkileşimin çok olduğu yerler

Bölgenizdeki Rekabeti Ölçün

Bölgenizdeki rekabeti ölçmek, rakiplerinizi öğrenmek ve ona karşı strateji geliştirme açısından önemlidir. Bu yüzden çevrenizdeki yerel oto yıkamacılar hakkında fikir edinmeye çalışın.

  • Kaç müşteriye sahipler?
  • Ne kadar agresif bir şekilde iş pazarlaması yapıyorlar
  • Müşterileri onlara sadık mı?
  • Hangi kampanyaları yapıyorlar
  • Kaç yıldır bu işi devam ettiriyorlar
  • Ciroları ne kadar

Araba Yıkama Yerinizi Doğru Konseptle Açın

doğru konseptle araç yıkamacı açmak

Buraya kadar pazar araştırmamızı yaptık. Artık sırada oto yıkama açmanın diğer adımı konsept belirlemek var. Yani bu, yerel müşteriler için otomobil yıkama dükkanı olmak veya şirket arabalarını yıkamaya odaklanan bir iş yeri olabilir.

Ayrıca, sadece araba dışı yıkamaktan çok araba içi temizliği gibi farklı küçük alanlara da yönelebilirsiniz. Ya da belki müşterilerinizi yeniden gelmeye teşvik etmek için indirimli günler, kampanyalar düzenlemek potansiyelinizi arttırmaya yardımcı olacaktır.

Araba içi detay temizliği hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu siteye de göz atabilirsiniz.

Ayrıca sadece fiziksel olarak araba yıkamaktan çok kendinizi geliştirerek farklı alanlara yönelmek de isminizi büyütecektir. Örneğin buharlı oto yıkama makinası, oto yıkama makinası parçaları, yıkama fırçaları ve yıkama setleri gibi malzemeleri de kendi isminizle satışa sunabilirsiniz.

Franchise Oto Yıkama Bayilik Mi Kendi Dükkanımı Açmak Mı?

oto yıkama bayilik

İşletmenizin hangi türde olmasına karar vermek çoğu şeyden önce düşünmeniz gereken bir durum. Oto yıkama bayilik açmak, kurulu bir oto yıkama zincirine katılmak ve kendi bayiliğinizi oluşturmak olarak ikiye ayrılır.

Mevcut bir franchise zincirine katılmak aslında mantıklı bir seçenek olarak gözüküyor. Çünkü zaten önceden kurulmuş bir markanın bilgi birikimine ve isminin vermiş olduğu reklam gücüne güveneceksiniz. Tabi ki bunun karşılığında bu firmaya isim hakkı ücreti ödemek zorundasınız. Kendi iş yerinizin size vermiş olduğu bağımsız karar verme hakkınız tamamen elinizde olmasa da avantajları gerçekten yadsınamaz boyutta.

Eğer yaptığınız araştırmaya göre bölgenizde araç yıkamacı eksikliği bulunuyorsa ve sizi iş yerinizin büyüme potansiyelini görüyorsanız bağımsız bir işletme olarak başlayabilirsiniz.

Avantajlarına ve dezavantajlarına detaylıca bakıp bayilik açmanın mantıklı veya mantıksız olmasına karar vermek size kalmış.

Oto Yıkama Açmak İçin Personel Ve Malzeme Gereksinimleri

malzemeler ve personel

İşletmenizi açmadan önce oto yıkama malzemeleri ve personel ihtiyaçlarınızı listeleyip bunları temin etmek iş yerinizin düzenli işlemesi için önemlidir. Önceden eksiklikleri belirlemek yıkamacı dükkanınızın faaliyete geçtikten sonra oluşabilecek sorunları ortadan kaldırır.

Oto Yıkama İçin Personel Alımı

Personel sayısının az olması, kar oranının artmasına sebep olacağı bellidir. Ama mümkün olan en iyi hizmeti sağlamak için fazladan bir veya iki kişi bulundurmak daha sağlıklı olacaktır. Özellikle araç bakımı konusunda daha deneyimli personelleri işe alırsanız işletmenize olumlu geri dönüşler daha fazla olacaktır.

Araba içi detay temizlik gibi bir işe girişmek istiyorsanız buna özel birkaç daha personel almanızın gerekmesi muhtemeldir.

Oto Yıkama Açmak İçin Gerekli Malzemeler

Bir oto yıkama dükkanını için belki de olması gereken en önemli şeyler malzemelerdir. Açacağınız dükkanın tipine göre gereken malzemeler ve fiyatları değişmektedir. Bu malzemelerin ne olduğuna ve ne kadar tutacağına bir bakalım. Oto Yıkama malzemeleri şu şekilde;

  1. Basınçlı Oto Yıkama Makinası
  2. Buharlı Oto Yıkama Makinası
  3. Cam Filmi
  4. Oto Köpük Yıkama Makinası
  5. Oto Süpürge Makinası
  6. Koltuk Yıkama Seti
  7. Yıkama Bezleri
  8. Oto Yıkama Fırçası
  9. Oto Yıkama Tabela
  10. Oto Yıkama Kimyasalları

Bir diğer oto yıkamacı hizmeti olan araç çizik giderme ile ilgili yazımızı okuyup bilgi edinebilirsiniz.

Oto Yıkama Açma Maliyeti

Belki de oto yıkama açma maliyeti en çok merak edilen soruların başında geliyor. Bir işe başlamadan önce maliyetleri hesaplamak ve buna göre sermayemizi gözden geçirmemiz gerekiyor. Araç yıkamanın asıl malzemesi su olunca su harcama ve su masrafı gerçekten çok yüksek boyutta olabiliyor.

O halde oto yıkama dükkanı açmanın maliyeti ne kadar? Son dönemde artan faturalardan ve malzeme fiyatlarından dolayı orta düzey bir oto yıkama açmak için elinizde 200.000 TL sermaye bulunması gerekiyor. Bazı ekipmanların ücretleri ise şu şekilde;

Araç yıkamak için gereken malzemelerin fiyatları:

  • Oto Yıkama Tabela : 20.000 TL
  • Köpük Yıkama Makinası : 4.500 TL
  • Süpürge Makinası : 6.000 TL
  • Fiber Bezler : 500 TL
  • Pasta Cila Makinası : 2.500 TL
  • Oto Cam Filmleri : 2.000 TL

Ayrıca personel için yiyecek fiyatlarını buradan, diğer araç gereç fiyatlarına ise buradan ulaşabilirsiniz.

Ayrıca diğer yazılarımıza da göz atmak isterseniz bu linklerden ulaşabilirsiniz.

Oto Yıkama Açmak İçin Gerekli Belgeler

Oto yıkamacı açmak için tüm şartları sağladıysanız önünüzde çok az bir engel kaldı. Tam olarak dükkanızı faaliyete sokmadan önce bazı evrakları ve izinleri almanız gerekiyor. Oto yıkama dükkanı açmak için gerekli belgeler şöyle listeleniyor:

  • T.C Kimlik Belgesi
  • Dükkan Tapusu
  • Elektrik, Su Abonelik Kağıdı
  • Başvuru Dilekçesi
  • Kiracıysanız Kira Sözleşmesi
  • Yapı Kayıt Belgeniz
  • Yerleşkenizin Yerleşim Planı
  • Yeni yapılmış bir mülkse DASK gerekmektedir.

Oto Yıkama Açmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

gereken şartlar ve belgeler

Aslında sadece oto yıkama açmanın değil tüm işlerin gerektirdiği belirli şartlar vardır. Oto yıkama işinin de bazı şartlarına değinmek istiyorum. Kimler oto yıkama açabilir? İş yeri açmak için neler yapılmalıdır? Yıkamacı dükkanı için hangi gereksinimler lazım?

İşte oto yıkama dükkanı açma şartları;

  • Yeterli bütçeye sahip olmak
  • Yıkama işini iyi bilmek
  • İşe istekli olmak
  • Uygun yeri belirlemek
  • Dükkan reklamını iyi yapmak
  • Legal şartlara uymak
  • İyi çevre edinmek

Oto Yıkamacıda Hangi Hizmetler Verilmekte?

Oto yıkama dükkanı açtım ama hangi hizmetler veriliyor burada veya sadece araba mı yıkacağım gibi sorularınızı duyar gibiyim. Bu yüzden şimdi neler yapabileceğinize örnekler vereceğim. Verdiğiniz hizmet olanakları ne kadar fazlaysa müşterilerin sizi tercih etmesi ve tekrar size gelme oranı da artacaktır. Bu da tabi ki verdiğiniz hizmet kalitesi nedeniyle olur. Yapmanız gerekenler aslında çok basit.

Bazı oto yıkama hizmetleri şu şekilde;

  1. Araç Yıkama
  2. Oto Koltuk Yıkama
  3. Susuz Oto Yıkama
  4. Self Servis Oto Yıkama
  5. Rot Balans
  6. Pasta Cila
  7. Lastik satış, değişim ve tamir hizmeti
  8. Akü değişim
  9. Far temizleme
  10. Deri temizleme
  11. Boya koruma
  12. Alt takım yıkama

Oto Yıkama Aylık Kazanç

araba yıkamanın aylık kazancı

Çoğu kişi oto yıkama kuaförlerinin aylık ne kadar kazandığını merak ediyor. Her ne kadar zorlu bir iş gibi gözükse de aylık getirisi bunu göz almaya değer. Eğer yukarıda bahsettiğim gibi müşterilerin memnuniyeti için ek kampanyalar sağlıyorsanız geliriniz fazla olacaktır. Aynı şekilde dükkanınızın yeri de çok önem arz etmekte. Eğer ara mahallelerde ve nüfusu az bir semt seçtiyseniz iş yeriniz için, kazandığınız para da o kadar az olacaktır. Fakat işlek bir cadde ve araba kullanımı yüksek bir bölgedeyseniz tahmin edemeyeceğiniz kadar çok para kazanabilirsiniz.

Orta düzeyde bir oto yıkama dükkanının aylık getirisi 20.000 TL ile 30.000 TL arasında değişiyor. Personellerinizin çalışma hızı ve elinizde bulunan malzeme, aletlerin kalitesi de günlük yaptığınızın işin sayısını arttırıp daha fazla kazanmanızı sağlayabilir.

Oto Yıkama Bayilik Veren Şirketler

Bayilik veren bazı firmalar ise şu şekilde:

  • Carwash Turco
  • Wemax
  • Globowax
  • Sonax
  • AutoWash
  • CarisMax
  • Redline
  • AutoRoy
  • MyWash

Her firmanın kendine özgü gerekli şartları ve istekleri bulunuyor. Bazı firmalar yüksek isim telif ücreti isterken diğerleri daha makul fiyatta. Daha detaylı bilgi için resmi sitelerini ziyaret edebilirsiniz.

KOSGEB Desteği İle Oto Yıkama Açmak

kosgeb hibe desteği

Elinizde çok fazla nakit paranız yoksa KOSGEB’den hibe destek kredisi kullanarak oto yıkamanızı açabilirsiniz. 100.000 TL’ye kadar destek alabilme imkanı veriyor KOSGEB.

Hibe destek kredisi başvurusu yapmak için KOSGEB’in resmi sitesine bakabilirsiniz.

Kaynak: Oto Yıkama Dükkanı Açmak

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz