27/07/2024
İNCELEMELER

Gürcistan’dan Araba Almak Getirmek

Gürcistan’dan Araba Almak Getirmek

Gürcistan’dan araba almak getirmek düşüncesi ülkemiz şartlarında otomobil fiyatlarına eklenen Özel Tüketim Vergisi oranının yüksek olmasından kaynaklanmaktadır. 2023 yılı ÖTV’ye yeni gelen zamlarda 1600 motor üzeri araçlardaki vergi oranı ciddi ölçüde artmış durumdadır. Bu yüzden alım satım yaparken ciddi manada vergi yüküne maruz kalınmaktadır. Dolayısıyla birçok kişi vergisiz olarak nasıl yüksek segmentte araç sahibi olabilirim konusunda alternatifler aramaktadır. Bu yüzden birçok vatandaşımız Gürcistan üzerinden araç sahibi olup Türkiye sınırları içerisinde kullanmak yoluyla kendince ekonomi yapma arayışına girmektedir. Yaptığım araştırma sonucunda  konu hakkında bilgiler vermeye çalışacağım.

Gürcistan arabalar platformu nedir?

Gürcistan arabalar platformu adıyla paylaşımda bulunan bir gurup Gürcü galericilerin paylaşımlarından bahsetmek istiyorum. Gürcistan’da araba satışı yapan ve Türkiye’ye yasal yollarla araba ikinci el araç ithal ettiğini iddia eden bu gurup Türkiye vatandaşlarının sanki Gürcistan’da yaşıyormuş ve ülkelerine kendi araçlarıyla dönüş yapıyormuş gibi gerekli prosedürleri kendilerinin aşarak araç temin edebileceklerini söylemektedirler. Anlattıkları ve inandırmaya çalıştıkları şey ilk bakışta oldukça mantıklı görünmektedir. Bahsi geçen anlatımlarında kendi elemanları tarafından aracın sınırı geçirileceği ve sorunsuz bir şekilde 2 yıl boyunca Türkiye’de bu araçların kullanılabileceğini söylemektedirler. Hatta araçların ruhsatlarının da Türkiye’den aracı satın alanların üzerine olacağını defaatle izah etmektedirler.

Gürcistan piyasasında satılan araçların fiyatları fotoğrafları vs hepsini paylaşmaktalar ve bu konuda sosyal medyayı faal kullandıklarını söylemeliyim. İlk bakışta ciddi manada insanın iştahını kabartan bu durum şahsen benim de ilgimi çekmedi değil. Örnek fiyat ve görseli paylaşmak gerekirse şöyle ki.

Gürcistan’daki araç fiyatları
Gürcistan’dan araç getirmek

Araştırmalarımı derinleştirdikçe burnuma pis kokular gelmeye başladı. Konu hakkında birçok yazı okudum hatta Youtube kanallarında konu ile alakalı videolar izledim. Size çıkarsamalarımı paylaşmak istiyorum.

Gürcistan da bu araçlar neden ucuz?

Gürcistan’da bu araçların neden ucuz olduğu konusu şöyle izah edilebilir. Avrupa’da miadını doldurmuş arabaların özellikle Almanya’nın ikinci el araçları gümrük vergisi olmayan ülkelere ithalatı neticesinde uygun fiyatla Ukrayna-Sırbistan-Bulgaristan-Gürcistan gibi ülkelere satılmaktadır. Uygun fiyata alınan bu araçlar üzerinde gerekli oynamalar yapılarak(km düşürme vs.) buradan başkaca ülkelere üzerine karları konularak satılmaktadır. Türkiye olarak dışarıdan gümrük mevzuatımız sebebiyle araç getirmenin de maliyetinin yüksek olduğu için direkt olarak ülkemize bu araçları getirmek karlı olmadığı bir gerçektir. İşte bu sebepledir ki Gürcistan’da araçlar bu yüzden ucuz ve bizim de iştahımızın kabarması sırf cebimizi düşünmemizdir. Türkiye de bahsi geçen bu araçları kullanmanın yolları şu şekilde sıralamak mümkündür.

Buradan güncel Gürcistan Araba fiyatları bilgisine ulaşabilirsiniz.

Gürcistan’dan araba almak için ne gerekli

Gürcistan’dan araba getirmek almak için ne gerekli sorusunun cevabı ilk bakışta zor görünebilmekte. Ancak pasaportsuz giriş yapılan bir ülkeden araçla geri ülkemize dönmek o kadar da zor olmasa gerek diye düşünüyor insan ilk bakışta.

Gürcistan’dan araç almak

Gürcistan’da oturma ve çalışma izni olanlara tanınan bir haktan bahsediyoruz. Gürcistan’dan oturma izni almak için izlenen yolların en kestirmesi Gürcistan’dan 35bin dolar ve üzerinde gayri menkul satın almaktır. Ya da istihdam sağlayacak işletme sahibi olmaya bağlı. Tabi işletme sahibi değilseniz de çalışma iznine sahip olmalısınız. Ayrıca 6 aylık orada ikamet etmiş olmanız gerekiyor ki Türkiye ye gelirken misafir aracı denilen Gürcistan plakasıyla Türkiye de araç kullanabilesiniz. Ve bunun da süresi 2 yıldır. Aracı sadece siz kullanabilirsiniz. Buraya kadar anlattığım konu tamamen yasal prosedür bunları yaparsanız zaten istediğiniz galeriden istediğiniz aracı getirir Türkiye sınırları içerisinde de kullanırsınız. Geçici ithalat adıyla bu araç Türkiye’ye girmiş olduğundan bu süre 2 yılla sınırlıdır. Oturma ve çalışma izni ile ve 6 ay Gürcistan’da kalmış olmanın neticesinde Türkiye’de hiçbir problemle karşılaşmazsınız. Tıpkı Almancıların Türkiye’ye Alman plakalı araçlarıyla gelmeleri gibi.  Gürcistan’da oturma ve çalışma izni olmadan ve orada 6 ay ikamet etmeden YASAL YOLLARLA Türkiye ye araç getirmeniz mümkün DEĞİLDİR. Zaten oturma izni ve istihdam sağlama imkanı olan bir kişi ucuz araç almak için bir başka ülkeye yatırım yapması durumu abesle iştigal bir hadise değil midir. Kaldı ki sadece kendinin kullanabileceği bir araç için bunca prosedüre gerek yoktur diye düşünüyorum. Bastırır parayı kendi ülkesinde istediği gibi aracına biner.

Gürcistan üzerinden Türkiye’ye yasa dışı yolla araç getirme yolları

Türkiye ye Gürcistan üzerinden vergisiz yasa dışı yolla araç getirmek için iki farklı yönteme başvuruyorlar. Peki bu Gürcü galerici tayfası nasıl bu işi yaptıklarını iddia ediyorlar kullandıkları yöntemler neler bunlar hakkında da bilgi vermek gerekirse. 

Birinci yöntem Vekalet yoluyla Türkiye’ye araba geçirmek. Şöyle ki ; Gürcü vatandaşı üzerine olan aracın Gürcistan’da bulunan noterde Türkiye’den giden vatandaşa vekalet çıkarılması hadisesi. Tüm evraklar Gürcüce olduğundan siz sanıyorsunuz ki aracın ruhsatı sizin üzerinize geçiyor. Oysa noterde sadece adınıza bir vekaletname çıkarılıyor. Ve bu işlem için Gürcü vatandaşa yaklaşık bin dolar aracı sizin yerinize sınırdan geçireceği için peşinen ücret ödüyorsunuz. Ayrıca noter masrafı adı altından iki yüz dolar civarında da sizden ücret alıyorlar. Aracı aldığınızı sanarak sınırdan siz yaya Gürcü araçla birlikte geçiyor. Hatta araç geçerken birtakım vergi ödemeleri adı altında size yeni bir fatura edilen işlemler neticesinde 300 dolar la 1500 dolar arası bir kez daha cebinizden para çıkıyor. Hopa sınır kapısını geçtikten sonra Gürcü vatandaş aracı size teslim ediyor. Siz de Gürcü vatandaşı en yakın havalimanından biletini alıp ülkesine gönderiyorsunuz çünkü araç ile çıkış yaptığı için ülkeye araçsız dönemeyecek dolayısıyla ilk fırsatta sizi satıyor aracım çalındı iddiasıyla Gürcü makamlarına ihbarda bulunuyor Türkiye’de aracım çalındı vs. Gürcistan da gerekli yazışmalar sonrası Türkiye de araç aranmaya başlıyor. Sonrası malum araç elinizde patlıyor. İlk çevirmede başınıza gelecek olanları siz hayal edin hayal gücünüzü zorlamaya başlayın şimdiden.

İkinci yöntem çift ruhsat yoluyla Türkiye ye araç geçirmek. Gürcistan noter işlemlerinde araç satışı yapılırken eski ruhsatın teslim edilme gibi bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Hülleci mantığı ile burada da yine Gürcü bir vatandaşa ihtiyaç vardır. Bu kişiye yine ücretini anlaşmaya bağlı olarak peşinen ödersiniz yaklaşık bin dolar civarı. İlk aracı galeriden siz alırsınız ruhsat adınıza düzenlenir. Sınır dışına çıkarmak için bu hülleci Gürcü’yü yine kullanmak durumundasınız. Satışı yaparken siz ruhsatı kaybettiğinizi söylersiniz ve yeni ruhsat Gürcü’ye çıkar sizde de iptal edilmemiş aynı aracın ruhsatı cebinizde olacak şekilde yine sınır kapısından aynı aracın içinde ama yeni ruhsatı ile Gürcü tarafından araç Hopa’dan giriş yapar. Yine aynı şekilde vergiler sizden uçak bileti sizden adamı hoop gönderirsiniz ülkesine. Sizde elinizdeki ruhsatla birlikte aracı kullanmaya başlarsınız Türkiye’de. Peki sonra ne mi olur yine bu Gürcü hülleci aracın çalındığını vb bilgi verir ilgili makamlara sizde evrakta sahtecilik damgası yer ilk çevirmede değilse bile duyarlı bir polisimize rastlarsanız hapı yutmuş olursunuz.

2 Yıl Sonra

2 yıl sonra diyelim ki, bu iki yöntemde de aracı hülle eden Gürcü vatandaş sizi şikayet etmedi araç Türkiye de kalma süresi 2 yıl olduğundan dolayı aracı bu süre sonunda nasıl geri Gürcistan’a götüreceksiniz? Aynı hülleci Gürcü’ye muhtaçsınız . Aracınız 2 yıl boyunca hiçbir uygulamaya maruz kalmadığını düşünürsek geri dönme zamanı Gürcü vatandaşı ülkeye davet edeceksiniz. Uçak bileti sizden ayrıca ikna etmek için belli bir bedel sizden talep edecek. Gümrük kapısına geldiğinizden Gürcü vatandaşa belli bir ceza işlem uygulanacak aracı Türkiye’de bırakıp Gürcistan’a giriş çıkış yaptığı için . Bu bedeli de siz ödeyeceksiniz alt sınırı 300 dolar üst sınırı sınırsız. Ceza yememenizin tek yolu iki yıllık otopark fişinizin olması ve birinci dereceden Gürcü vatandaşın yakınına bıraktığı vekaletname. Tabi bu cezalar bu evraklarınız olmadığı için sizin tarafınızdan ödenmesi kaçınılmazdır.

Tüm bu cezalardan sonra Gürcistan’a vardığınızda aracı ne yazık ki aldığınız fiyatın yarısına bile satamayacaksınız. Çünkü Gürcüler fırsattan istifade etmesini iyi bilirler. Aracınıza çok komik fiyat teklif edecekler. Bu yolu seçmeyerek aracın plakasını satış yoluyla değiştirip aynı araçla veya satıp takasla alacağınız yeni araçla yukarıda bahsettiğimiz maceraya yeniden soyunabilirsiniz.

Sonuç

Sonuç olarak burada belirtmek istediğimiz astarı yüzünden pahalı olan bu işlem hem can sıkıcı hem stresli hem de sanıldığı kadar da ekonomik değildir. Keşke ülkemizde özel tüketim vergisi biraz daha düşük olsa da insanımız böyle yollara tevessül etmese. Ucuz alacak kadar zengin değilim atasözü tam da konuya isabet etmektedir. Siz siz olun yasa dışı yollara kesinlikle bulaşmayın. Buraya kadara anlattıklarımız uzunca bir araştırmanın ürünü ve bu konuda bazı kişilerce yaşanılan tecrübelerin yazıya dökülmüş halidir. Konu ile alakalı sormak istediğiniz ya da eklemek istediğiniz hususlar varsa yorum bölümüne yazabilirsiniz.

About Author

Ahmet

3 Comments

  • TEŞEKKÜR EDERİM HOCAM BİLGİLENDİRME İÇİN ÇOK ÇOK ACIKLAYICI OLMUŞ ZATEN.. GERÇEKTEN DÜŞÜNÜYORDUM FAKAT YAZIYI OKUYUNCA TAMAMEN VAZGEÇTİM..

  • Sagolun cok faydali bilgiler vermissiniz.bircok insanin magduriyetini bu yaziniz engellemistir bence tesekurler

  • Merhaba arkadaşlar Maximgeorgia Galeria bünyesi altında Autopapa anlaşmalarımızla ruhsat sahibi olabileceğinizi ve de araçların vekaletli değil direkt olarak kendi bünyenizde kullanabileceğiniz sistemimizle Gürcsitan ehliyet , oturum ve de en sonunda vatandaşlık alabileceğiniz her türlü sistemi yaklaşık 18 yıldır Ukrayna bünyesinden Gürcistan bünyesine taşıyoruz . Yurt dışı araç alımlarınız ve her türlü bilgilendirme için ;
    Maximgeorgia Galeria : Whatsapp : +380960039931

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir