Ana Sayfa ARABA İNCELEMELERİ HABERLER Kış Lastiğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kış Lastiğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

0
Kış Lastiğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aracınızın marka ve modeli ne olursa olsun sizi hayata bağlayan en önemli unsur tabiki de aracınızın lastikleridir. Seyir halindeyken aracınızın yolla temasını sağlayan aracın lastikleri olduğundan güvenli sürüş için mevsimine uygun  lastik seçimi çok önemlidir. Peki kış lastiğinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Bilindiği gibi 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda yaz lastiklerinde sertleşme meydana gelir.  Bu da aracınızın kontrolünü zorlaştıracağı gibi sizi güvenli sürüşten uzaklaştırır istenmeyen kazalara veya yolda kalmak gibi mağduriyetlere sebebiyet verir. Bu yüzden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı her yıl 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında 4 aylık süre için KIŞ LASTİĞİ KULLANMA ZORUNLULUĞU İLE İLGİLİ USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ yayınlar.  1 Nisan 2017 günü Resmi gazetede yayınlanmış olan tebliği incelemek için linki tıklayınız. http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/04/20170401-14.htm

Kış lastikleri aracınızın karlı ve buzlu hava koşullarında yolda tutunmayı sağlaması açısından hayati öneme sahiptir.

Kış Lastiğini Diğer Lastiklerden Ayırt eden özellikler nelerdir?

Kış Lastiğinin diğer lastiklerden ayırt edici belli başlı özellikleri vardır. Bunların en başında Lastik yanaklarında (M+S) işareti yer alır. Ayrıca  işareti de başlı başına o lastiğin kış lastiği olduğunu simgeler.  bu işaretin anlamı (snowflake) kar tanesi demektir. Bazı lastiklerde (M+S) işaretinin yanısıra  (snowflake) kar tanesi de birlikte yer alır.

Kış lastikleri aracın sadece yol tutuşu değil aynı zamanda çekiş gücünü de artırdığı için avantajlı seçim olacaktır.

snowflake işareti

Kış Lastiği Dar Mı Geniş Mi Olmalı

Kış lastiği dar mı geniş mi olmalı sorusu herkesin aklına gelen bir sorudur. Uzmanlar dar tabanlı lastiklerin geniş tabanlı lastiklere göre buzlu ve karlı zeminlerde yüzeye basma kuvvetinin fazla olduğundan dolayı daha emniyetli olduğunu belirtmektedirler. Çünkü yüzeye yansıyan güç dar lastikle daha fazladır. Aracın zemine uyguladığı basınç yüzey ile ters orantılıdır. Bu yüzden lastikteki yüzey oranı daraldıkça zemine olan basınç artar ve kış şartlarında aracın yürümesi daha iyi olur.

Kış lastikleri yumuşak hamurlu olup zeminde tutunmayı arttırmak için dar tabanlı olarak üretilirler. Ayrıca kış lastiğinin yuvarlanma uzunluğu biraz daha fazla olur bunun sebebi patinajı engelleyerek buzlu ve karlı zeminde tutunmayı sağlamaktır.

Kış Lastiği Nedir?

Kar lastiği ismiylede anılan lastik türüne kış lastiği denmektedir. Yapısındaki bileşimi diğer lastiklerden farklı olarak üretilen bu lastikler güvenli yol tutuşu ve etkili fren mesafesine olanak sağlayan lastik türüdür.Kış lastiği (M+S) ve   işareti lastiğin yanak kısmında olan lastik türüdür. Kış dönemlerinde kullanımı zorunlu olan bu lastiklerin denetimini Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığının ilgili birimleri yapmaktadır. Dayanakları ise Ulaştırma Bakanlığının 1Aralık ve 1 Nisan tarihleri arası uygulanacak Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu İle İlgili Usul Ve Esaslar Hakkında Tebliğine dayanır.

Lastik desenleri

Kış Lastiğinde Nelere Dikkat Edilmeli

  • Satın alınan kış lastiğinde tüm lastiklerin desenlerinin aynı olmasına dikkat edilmeli. Bu mümkün değilse bile ön lastikler kendi içinde aynı arka lastikler kendi içinde aynı desenli olmalıdır.
  • Kış lastiklerinin kanallarındaki derinlik yeterli orana sahip olmalı. Çünkü karlı ve buzlu zeminlerde uygun olmayan diş derinliği güvenli sürüşe fayda sağlamayacaktır. En az bu derinlik oranı 3mm seviyelerinde olmalıdır.
  • Aracınıza takacak olduğunuz kış lastiği özelliğini yitirmemiş olmalıdır. Lastiğin raf ömrü normal şartlarda 5 yıl olduğunu düşünürsek kış lastiklerinin ömrü kullanım ortamı ve süreleri göz önüne alındığında üretim tarihi 3 yılı geçmemiş olmalıdır.
  • Araca takacak olduğunuz kış lastiklerin aracın standart lastiklerinin taban genişliğinden daha dar olmasına dikkat etmelisiniz. Lastikteki yüzey oranı daraldıkça zemine olan basınç artar ve kış şartlarında aracın yürümesi daha iyi olur.
  • Kış lastiklerini aracınıza taktırmadan önce muhakkak balans ayarı yaptırınız.
  • Eğer kış lastiği yeni alacaksanız üretim tarihlerine dikkat etmeli ve bulunduğunuz yıl içerisinde üretimi yapılmış lastikleri satın almalısınız.
  • Her ne kadar aracınızın lastikleri kış lastiği olsa bile muhakkak aracınızda zincir bulundurmaya özen gösteriniz.

Kış Lastiği faydası nedir?

Kış lastiğinin faydası herseyden önce mal ve can güvenliğiniz olduğunu unutmamanızdır. Her mevsime uygun lastik kullanmak size hem yakıt tasarrufu sağlar hem konfor. Düşünün kış şartlarında dağ başında mahsur kalmak hem sinir bozucu hem planlarınızın altüst olması demektir. Lastiklerin ömrü kadar kullanıp zamanında değişimini yaptırmanız ihtiyacın ötesinde elzemdir. Uzun vadede yakıttan ve zamandan tasarruf sağlamak için mevsimine uygun lastik kullanmaktan geçtiğini unutmamalısınız.

En Uygun Kış Lastiği 

Devir ekonomi devri  en uygun kış lastiği seçimi için yapmanız gereken kısa sürede en uygun fiyat araştırmasıdır. Bunun için birçok internet sitesinde konuyla alakalı kampanyalar yapılmaktadır.  Üretici firmalar birçok siteye reklam yapmakta ve uygun ödeme koşulları sunmaktalar. Böylelikle hem yeni tarihli lastik alır hem de aracıları aradan çıkararak bütçenize katkı sağlamış olurunuz. Ayrıca 1 Nisan tarihinden sonra kış lastiklerinizin çıkartıp zeminle temasını keserek uygun bir ortamda saklarsanız  önden gelecek olan kış için saklamanız yararınıza olacaktır. Böylelikle hem lastiğin ömrü uzun olacak hem de her sene lastik alma derdinden kurtulmuş olacaksınız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz