Ana Sayfa OTO FİYATLARI Araç Alırken Yapılacak İşlemler Nelerdir?

Araç Alırken Yapılacak İşlemler Nelerdir?

2
Araç Alırken Yapılacak İşlemler Nelerdir?
Araç Alırken Yapılacak İşlemler Nelerdir?

Araç alma zamanınızın geldiğini düşündünüz ve bunun için yeterli bütçenizi hazırladınız. Alacak olduğunuz aracı da belirledikten sonra araç alırken yapılacak işlemleri yani araba devir işlemleri hakkında tüm bilinmesi gerekenleri sizin için araştırdık. Çünkü, almaya karar verdiğiniz araçla ilgili  noterde ortaya çıkabilecek en küçük eksiklik bile satışı engelleyeceği için, noter devri ile ilgili olarak bütün detayları bilmeniz gerekiyor. Araç noter satışı hakkında tüm detaylar..

 

Noterde Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?

Araç satıcısının kimliği, aracın ruhsatı ve satın alacak kişinin kimliği noterde yapılacak işlem için gerekli olan evraklardır. Tabi ki burada satışı yapılacak aracın da borcunun olmaması(MTV-Trafik Cezası) yapılacak satış işlemi için olmazsa olmazlardandır. Ayrıca 1 Mayıs 2010 tarihinden itibaren noterde yapılan işlemler için tarafların adres bilgileri mernis sisteminden otomatik alındığı için alıcı ve satıcının kayıtlı bulunduğu adres Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün Adres Kayıt Sisteminde yer alması gerekmektedir. Tarafların birinin bile bu sistemde kaydı yoksa noter görevlisi işlemi yapmayacaktır hatta yapamayacaktır. Çünkü noter sistemine manuel giriş mümkün değildir.

 

Noterde Aracın Borcu Çıkarsa Ne Yapılmalıdır? 

Notere gelindiğinde alıcı ve satıcının birlikte olması gereklidir. Çünkü noter huzurunda yapılan satış karşılıklı imza ile sözleşmeye eklenir. Noterde sıra size geldiğinde aracın ruhsatını ve kimlikleri noter görevlisine teslim edilir. Aracın satışına engel bir durumun olup olmadığı noter yetkilisi tarafından kontrol edilir. Satışa engel bir durum söz konusuysa bu durum alıcıya bildirilir. Buradaki satışa engel durumdan kasıt aracın rehinli olma durumu,motorlu taşıtlar vergisi borcu, trafik cezası borcu gibi durumlardır.

Aracın satışına mali bir engel varsa çözüm yeri en yakın vergi dairesi veyahut internet bankacılığı kanalı ile online ödeme yöntemi ile bu sorun kısa sürede halledilebilecektir. Şayet aracın satışına engel bir durum söz konusu değilse noter yetkilisi aracın alıcısına plakada değişiklik istenip istenilmemesi sorusunu yöneltecektir.Bazı noterlerde bu soru yazılı olarak da sorulmakta matbu evrak üzerinde imza alınmaktadır.

Araç Alırken Yapılacak İşlemler Nelerdir?

Noter Satışında Araç Plakası Değişir Mi?

Aracın plakasındaki değişiklik yapılması noter masrafını yaklaşık iki katına çıkarmaktadır. Bu işlemlerden sonra aracın tesciline ait bilgiler kontrol edilir ve noter görevlisi alışverişin tamam olup olmadığını sözle yine satıcıya sorar ve imza aşamasına geçilir. Yapılan işlemler neticesi noter araç satış sözleşmesi örneği 3 nüsha olarak çıktı alınır ve imzalanır. Bu örneklerden biri alıcıya, biri satıcıya ve bir nüsha da noterde dosyasına bırakılır.

Araç Satış Noter Masrafı Kim Öder ?

Noterde araba alım satım işlemleri için yapılan noter masrafını aracı alan kişi tarafından ödenir. Araç alım satım masrafı 2017 yılında yeni gelen zamla birlikte yaklaşık 125 TL olarak karşımıza çıkmaktadır. Araç satış noter masrafı için verilen ücretin 88 TL ‘lik kısmı yeni çıkacak olan araç tescil belgesi için ödenen kısımdır.Geri kalan noterlik ücreti ve KDV dir.

Noterde araç devir işlemleri bittikten sonra noter görevlisi aracı alan kişiye noter satış sözleşmesinin yanı sıra  geçici tescil belgesi de verir. Aracın satıcının ismini taşıyan ruhsat sayfası noterde kalır.

Noter Satışı Sonrası Ruhsat İşlemleri

Noter satışı sonrası ruhsat çıkarma işlemleri için noter tarafından verilen geçici tescil belgesi 1 ay geçerlidir. Bu süre içerisinde aracın sigortasının yapılması gereklidir. Sigortası yapılan aracın isminize tescilli ruhsat sayfasını hiçbir ücret ödemeden aynı gün istediğiniz trafik tescil bürosundan elden teslim alabilirsiniz. Burada önemli olan adınıza aracın sigortasının yapılmış olmasıdır. Sigortası yapılmamış aracın ruhsatı emniyet tarafından tarafınıza teslim edilmez.

15 gün içerisinde elden alınmayan tescil belgesi sistemde bulunan adresinize PTT kargo vasıtasıyla ödemeli olarak gönderilmektedir. Yeni alınan aracın eski sigortası trafikte kazaya maruz kaldığınızda size bir fayda sağlamayacaktır. Ancak yeni almış olduğunuz aracı 1 ay içerisinde  sigorta yaptırmadan da satış yapma imkanınızın olduğunu da burada belirtmek isteriz. Noter araç satışı hakkında merak ettiklerinizi yorum kısmında sorabilirsiniz. En kısa sürede dönüş yapılacaktır.

2 YORUMLAR

  1. Noterde aracı alırken plaka değişikliği istediğimizde, alınan araca sigorta ve plaka değişimi yapmadan aracı bir ay içinde satabilir miyiz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz