Ana Sayfa OTO FİYATLARI Suriyelilerden Nasıl Araba Satın Alınabilir?

Suriyelilerden Nasıl Araba Satın Alınabilir?

2
Suriyelilerden Nasıl Araba Satın Alınabilir?
Suriyelilerden Nasıl  Araba Satın Alınabilir?  

Ülkemizde bulunan yaklaşık 4 milyon Suriye vatandaşı günlük ekonomik faaliyetlere artık çok daha fazla ortak olmaya başlamış ve bundan dolayı da başta araç alım satım işlemleri olmak üzere artık birçok alanda Suriyelileri görür olmaya başladık. Suriyeliler bir anda ülkemizde yoğunlaşıp ve bunun yanında yine aynı hızla ticarete başlayınca tabi olarak bazı konularda özellikle resmi işlemlere soru işaretleri çıkmaya başladı. Örneğin, Suriyelilerden nasıl araba satın alınabilir? Sorusu cevabı en çok merak edilen soruların başında gelmektedir.

Peki Suriyelilerden araç alınabilir mi? Suriye vatandaşlarından alım satım işlemleri nasıl yapılır? Gerekli evraklar nelerdir? İşte Suriye uyruklular ile araç ticaretinde merak edilen tüm soruların cevapları…

Suriyeli Birinden Araba Nasıl Satın Alınır?

Suriyeli bir kişiden araç alırken dikkat edilmesi gereken önemli birkaç nokta vardır. Bunların en önemlisi de aracın plakasıdır. Araç plakasının Suriye menşeili olması ya da Türk menşeili olması bu noktada çok mühimdir. Şimdi hem Suriye plakalı araç alımı hem de Suriyeli birinin Türk plakalı araç alım satım işlemlerinin nasıl olacağını açıklayayım.

Suriye Plakalı Araç Alımı Nasıl Olur?

Yabancı plakalı bir araç olarak Suriye plakasına örnek verelim. Şimdi bir noktada önemli bir bilgi verelim. Suriyeli birinden alınan araç işlemleri ile diğer yabancı ülke insanlarından alınan araç işlemleri bir daha farklı olmaktadır. Suriyelilere diğer yabancılara göre daha fazla kolaylık tanınmaktadır.

Noterde Suriye Plakalı Araç Satın Alma İşlemleri

Bir araç beğendiniz ve sahibi Suriyeli ve aynı zamanda aracın plakası da yabancı. Bu noktada notere gitmeden önce; Suriye vatandaşının mutlaka bir oturma izninin olmasına dikkat ediniz. Oturma izni olmayanlara geçici vatandaşlık da verilmediği için bu kişiler resmi olarak ticaret yapamaz. Suriye vatandaşı olan kişi ile önce kişinin ikametgahının bulunduğu ilçe emniyet müdürlüğüne gidilir. Burada satışa engel bir durum olmadığı anlaşıldığında hemen aynı şekilde notere gidilir.

Suriyelilerden Nasıl  Araba Satın Alınabilir?

Suriyeliler Noter Alım Satım İşlemlerinde Tercüman Zorunluluğu

Suriye uyruklu birinden noter huzurunda mal alım satım işlemi yapıyorsanız öncelikle bu kişinin okur yazar olması gerekmektedir. Özellikle Türkçeyi çok akıcı konuşamayan Suriyeliler için Tercüman istenmektedir. Tercüman parası da artık anlaşmaya bağlı olarak büyük ihtimal alıcı öder. Ama kişi çok iyi Türkçe konuşuyor ve Türkçe okuma yazma biliyorsa noter tercüman istemeyebilir. Bu konuda Suriyeli Türkmenler, iyi Türkçe konuşurlar. Aynı zamanda bu kişilerin okuma yazmaları da vardır.

Suriye Plakalı Aracı Türk Plakasına Çevirmek

Suriye vatandaşı birinde Suriye plakalı bir araç aldığınızda bunu satın alma işlemlerinden sonra hemen Türk plakasına çevirmeniz gerekecektir. Bu işlemler için de ek maliyetler olacak olup normal plaka değişikliğine göre ortalama 200 TL gibi fazla ödeme yapılmaktadır. Ama sürekli olarak bu kanunlar değiştiği için en güncel bilgiler emniyetten de alınabilir.

Suriyeli Birinden Türk Plakalı Araç Satın Alınabilir Mi?

Suriye plakalı satılık çok fazla araç vardır. Ama yanı zamanda Suriyelilerden satılık olup da Türk plakalı çok fazla araç bulunmaktadır. Beğendiğiniz araç Türk plakalı ise işiniz biraz daha zor olacaktır.  Çünkü, bir Suriyeli biri Türk plakalı bir araç satın aldığı zaman önce bunu Suriye plakalı araç haline getirmesi gerekmektedir. Yani plaka değişikliği olmadan araç kimseye tekrar satılamaz. Bu nedenle satın almak istediğiniz araç kesinlikle Türk plakalı olmamalı. Eğer böyle ise noter satışı olmaz. Peki çözüm nedir?

Suriyeli kişi önce emniyete gidip gerekli izin belgesini kendisi alacak. Ve bu izin belgesi ile hemen yeni plaka çıkaracaktır. Bu plaka çıktıktan ve plaka resmi olarak emniyet kayıtlarında Suriye plakası olarak değiştikten sonra, Suriyeli kişi tercüman aracılığı ile aracının devrini yapabilir.

Suriyeli Araç Satın Alabilir Mi?

Suriye vatandaşları Türk vatandaşlarından araç alabilir mi? Bu sorunun cevabı evettir. Araç satın alabilirler; ama bunun için kişilerin;

  1. Oturma izinlerinin olması gerekmektedir
  2. Geçici vatandaşlık belgelerinin olması gerekmektedir

Bu iki şartı taşıyan Suriyeliler araba satın alabilirler. Otomobil satın almak isteyen Suriyeliler bu işlemler sonrası yine noterde tercüman tutmak zorunda kalacaktır. Satış sonrası yine yukarıda anlattığımız gibi araç plakası Türk plakasına çevrilmesi gerekmektedir.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz