27/07/2024
İNCELEMELER

Aracın Az Yakması İçin Neler Yapılmalı

Aracın Az Yakması İçin Neler Yapılmalı

Aracın Az Yakması İçin Neler Yapılmalı

Ülkemizde akaryakıt fiyatlarının yüksek olmasından dolayı aracın az yakması için neler yapılmalı konusu oldukça önem arz etmektedir. Az yakıt yakmanın yolları ile ilgili yazımızı dikkatlice okuduğunuzda önemli bilgiler edineceğinizden şüpheniz olmasın.

Arabanın Az Yakması İçin Nasıl Kullanılmalı

Aracınızın yakıt değerleri normal olsa bile arabanın az yakması için nasıl kullanılması gerektiğini bilmezseniz inanın bana bir depo yakıtta en az 50 km daha tasarruf yapma imkanını elde edemezsiniz. Arabaya az yaktırmak için devir saati ya da yol bilgisayarına sürekli bakmak zorunda kalmadan tasarruflu araba kullanmanın formülünü sırasıyla paylaşmak istiyorum.

  • Zamanında ve doğru bakım yapılmış bir aracın olması ilk şarttır. Kirlenmiş hava filtresi, yetersiz lastik basıncı, ayarsız bozuk buji, rölanti ve debriyaj ayarı yakıt tasarrufunda ilk şartları oluşturur.
  • Araçta kullandığınız yağın kalitesi ve yakıtın iyi yanması arabanın az yakması için olmassa olmazıdır.
  • Özellikle dizel araçlarda soğuk havalarda aracı ilk çalıştırdığınızda hareket etmeden birkaç dakika rölantide çalışması dizel arabanın az yakması için oldukça önemlidir. Soğuk motorla yola çıkmak mazotun yanmasının zor olduğundan aracın çiğ yakıt atmasına sebebiyet verir.
  • Arabayla harekete başladığınızda gazı okşar derecede basmanız oldukça önemli. Çünkü arabanın motor bloğu soğukken yanma olayı yavaş olduğu için performansı ikinci plana alıp aracı zorlamamanız önemlidir. Bu hem yakıt tasarrufu sağlar hem de motor ömrünü uzatır.
  • Aracınızın fren sistemiyle ilgili sıkıntı varsa özellikle disklere veya kampanaya baskı yapan balatalar sıkışıksa ve dönmeyi zorlaştıran bir durum sözkonusuysa yine yakıt sarfiyatını artıracağını göz önünde bulundurmalısınız.

Az Yaktırma Teknikleri

Aracın az yaktırma teknikleri nin en önemlisi aracınızı enerji bilinciyle kullanmanıza bağlı olduğunu unutmamanız gerekir. Yakıt tüketimi kişisel sürüş sitiline bağlıdır. Özellikle seyir halindeyken vites atımları uygun devir aralığında olmasına özen göstermelisiniz. Örneğin devir saati 1500 altına düşmedikçe vites küçültmemeli ve aracı mümkün olduğunca yüksek viteste sürmek yakıt sarfiyatına katkı sağlayacaktır. Sırf bu yüzden yeni çıkan otomobillerde ve kamyonlarda vites sayısında artış olduğu gözlenmektedir. Özellikle dur kalklarda ve ışıklarda kalkışlarda aracınızın gazına yüklenmeden birinci vitesten kısa sürede ikinci, üçüncü vitese geçiş yapmayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Arabaya gaz verirken abanmamak ciddi manada yakıt tasarrufu sağlayacaktır. Özellikle benzinli arabanın az yakması için ve lpg az yakmanın yolları açısından arabaya gaz verirken yüklenmemek çok önemlidir.

Otomatik Vites Az Yakmanın Yolları 

Özellikle otomatik arabalarla ilgili yaygın bir algıdır çok yakar düşüncesi. Fakat bu düşünce yanlış bir düşünce olduğunu belirtmek isterim. Örnek vermek gerekirse kendi kullanımımda olan 7 ileri otomatik dsg şanzımanlı passat aracımın manuel vitesli passatlara göre daha az yaktığından bahsetmek istiyorum. Otomatik vitesli arabamda Ortalama 6.1 yakıt (şehir içi şehirlerarası karışık) değere sahip. Manuel aynı aracın yakıt değerine bakıldığında bu oran 6.6 çıkıyor. Bunun temel sebebi şu. Aracın hareketini sağlayan birinci viteste manuel kullanımlarda uzun süreli seyrediliyor ister istemez. Otomatik şanzımanlı araçlarda ise birinci vitesin hemen ardından ikinci vites devreye giriyor ve ciddi manada yakıt tasarrufuna katkı sağlıyor. Ayrıca yüksek viteste araba kullanımı yukarıda da bahsettiğimiz gibi yakıt tasarrufu sağlamakta. Aynı aracın manuel modelinde 6 ileri vites söz konusu ve kullanım esnasında genelde 6. Vitesi şehir içinde pek kullanmayız oysa otomatik şanzımanlı olan modelde araç şehir içi de olsa bazı durumlarda 60-70 km hızı geçtiğinizde 7. Vitese ulaşmış oluyor bu da ciddi manada yakıt tasarrufu sağlamaktadır.

 

About Author

Ahmet

Önceki Yazı

Sonraki Yazı

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir