Ana Sayfa ARABA İNCELEMELERİ İNCELEMELER Engelli Araç İndirimi ve Şartları

Engelli Araç İndirimi ve Şartları

2
Engelli Araç İndirimi ve Şartları

Bu yazımızda engelli araç indirimi ve şartları hakkında bilgiler vermek istiyorum. Bilindiği üzre devlet  vatandaşından topladığı vergiler ile yine vatandaşa hizmet üreten bir kurumdur. Engelli ve özürlü tabir edilen vatandaşlar bu vergilerden muaf tutulabilir. Bunun amacı bedensel olarak engeli olan vatandaşlar toplu taşıma araçlarından yeterli oranda yararlanamamaktadır. Bu yüzden devlet engelli vatandaşlarının günlük yaşamlarına kolaylık ve katkı sağlamak amacıyla araç alımlarında vergiden muaf tutmaktadır.

Engelli Araç Alımı Şartları 2017

Engelliler için araç alım şartları 2017 yılındaki uygulamalarında özürlü ve engelliler adına alınacak araçlar için herhangi bir resmi kuruma başvurmaya gerek yoktur. Dolayısıyla engel durumunuzu gösterir raporunuz ile araç bedelini hazır ettikten sonra istediğiniz bir otomobil bayisine gitmeniz yeterlidir. Gerekli belge ise sadece %90 ve üzeri engelli durumunu gösterir sağlık kuruluşlarından alınacak olan rapordur. Burada dikkat edilmesi gereken husus Engelli kişinin aracı bir başkası tarafından kullanılacağının sağlık raporuna işlenmesidir. Aksi takdirde kişinin H sınıfı ehliyetle almış olduğu aracı  sadece kendisinin sürmesine izin verilecektir. sakatlık oranı %90 ve üzeri olup ta aracı kendi kullanmayacaklar için rapor oranı tek başına yeterlidir. Rapor içeriğinde başka bir ibareye gerek yoktur.

Engelli Araç ve İndirim Şartları

Önemli uyarı; Engellinin sağlık  raporunda özel tertibatlı araç kullanır ibaresi varsa aracı sadece kendisi kullanabilir. Eğer sağlık raporunda otomatik vitesli araç kullanır şerhi varsa (engeli sol bacağında olanlar) o aracı başka engelliden başka engelsiz sürücü de kullanabilir. Ayrıca raporunda %40 üzeri bir engelin olması durumunda sadece engellinin kendisi (H sınıfı ehliyetinin olması şartı ile) kullanabilir. Raporunda engel oranı %90 üzeri olması durumunda ise 3. Derece yakınına kadar herkes kullanabilir ve hatta şöförü olarak belirtilen bir kişide kullanabilir. ÖTV siz araç alma hakkı yalnızca engellinin olduğu için her iki durumda da  ruhsat engellinin üzerine yapılır.

2017 Engelli Araç Hesaplama

Öncelikle bilinmesi gereken 1600 motora kadar olan araçlarda özel tüketim vergisi indiriminden yararlanılabilir. Sizin için 2017 engelli araç hesaplama tablosu hazırladım şöyle ki;

Alınan araba 1600 motorun altında ve bayi fiyatı 60bin Türk Lirası olan araç için yapılan hesaplamada çıkan sonuç şu şekilde olacaktır.

 

Aracın  fiyatı: 60.000,00 TL

Aracın vergisiz fiyatı: 35.067,21 TL

Araçtaki özel tüketim vergisi oranı: % 45

Aracın özel tüketim vergisi tutarı: 15.780,25 TL

Aracın katma değer vergisi tutarı: 9.152,54 TL

Aracın özel tüketim vergisi indirimli fiyatı: 41.379,31 TL

Net karınız: 18.620,69 TL

kendinize özgü engelli araç satışı  hesaplaması yapmak istiyorsanız formülü şöyle olmalıdır. Araç fiyatını 1,18’e bölüp  çıkan değeri 1,45’yeniden bölün (2017 ÖTV oranı %45) ve en son çıkan rakamı 1,18 ile çarpın. Böylelikle ÖTV’siz araç satın alım rakamı ortaya çıkacaktır.

Özürlü Aracı 5 Yıl Sonra Nasıl Satılır

 Özürlü aracı 5 yıl sonra nasıl satılır bu mümkünmüdür?

Evet mümkündür. özel tüketim vergisiz alınan aracın 5 yıl süreyle kullanılma zorunluluğu vardır. Beş yıl sonra satışında herhangi bir geriye dönük ötv ödemesi yapmaksızın satışı yapılabilir.

 5 yıl dolmadan engelli araç satışı mümkünmüdür?

Hukuki açıdan satış yapmaya engel durum yoktur ancak  satın alındığı günden satış yapılan tarihe kadar olan ötv ödendiği takdirde satış yapılabilmektedir.

2 YORUMLAR

  1. Merhabalar engelli vatandaşlarımıza özel 2018 kasa 0 km dizel manuel ford focus nakit olarak style paket 100.000 ₺ titanium paket 109.000 ₺ stoklarımız tükenmek üzere fırsatı kaçırmayın. Daha detaylı bigi ve iletişim için Burhan faik gedik Telefon: 0543 921 43 64 Samsun

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz