Ana Sayfa BAKIM & PERFORMANS Motor Arıza Lambası Neden Yanar?

Motor Arıza Lambası Neden Yanar?

0
Motor Arıza Lambası Neden Yanar?
Motor arıza lambası neden yanar

Motor arıza lambanız yanarsa, içinize bir korku düşer. Motor Arıza Lambası Yanıyor mu? Bu gerçekten ne anlama geliyor? Bir şeyler ters gitmek üzere mi? Fiyat ne kadar tutacak? Panik yapmanıza gerek yok. Lambanın neden açık olabileceğine ve bu konuda neler yapabileceğinize bu yazımızda bakacağız. Neyin yanlış olabileceğine dair bir bilgi edinmek için aşağıdaki yazımızı okumaya devam edin.

Motor Arıza Lambası Neden Yanıyor?

Motor arıza lambası birçok nedenden dolayı yanar. Örneğin, gevşek bir gaz kapağı kadar basit bir şey uyarıyı tetikleyebilir.. Arızalı dahili motor bileşenleri gibi büyük sorunlar da ışığı yakar. Arabanızda neyin yanlış olduğunu gerçekten bilmek için, sorunu bir profesyonelin teşhis etmesi en iyisidir.

Daha detaylı bilgi için buraya göz atabilirsiniz.

Motor Arıza İşaretleri

Aracınızdaki bu motor işaretleri, gösterge panelinizde ışıklar ve işaretler ile size aracınızdaki sorunlarla ilgili bilgi verir. Çok uzun zamandır arabalarla iç içe değilseniz ve kullanmıyorsanız bu işaretlerin size uzak gelme ihtimali vardır. Her gösterge işareti çok büyük bir sorun anlamına gelmese de hangisinin ne anlama geldiğini bilmek aracımızın güvenliği için önemlidir.

Bazı motor arıza işaretlerine şunları örnek gösterebiliriz;

  • Hararet İkaz Işıkları
  • Akü Sistemi İkaz Işıkları
  • Motor Arıza Lambası İkaz Işığı
  • Akü İkaz Işığı
  • Yağ Basıncı İkaz Işığı
  • Fren Sistemi İkaz Işığı
  • Lastik Basıncı İkaz Işığı

Sabit ve Yanıp Sönen Motor Işığının Anlamı

Motor arıza ışığının anlamı, sabit veya yanıp sönen ışık olmasına göre değişiyor.

Hem sabit yanan ışık olsun hem de yanıp sönen, bu ışıklar bir sorun algıladığını gösterir. Ancak, yanıp sönen motor arıza ışığı, o sorunla çok acil ilgilenmeniz gerektiğini gösterir. Bu nedenle eğer yanıp sönen bir ikaz lambası görürseniz hemen bir tamirciye başvurun.

Ancak bazı araçlarda acil durumlarda ikaz ışığı yanıp sönmez. Bunun yerine, çok acil durumlarda sarı ışık yerine kırmızı veya turuncu renkte görünür.

Bu yüzden size sarı ve kırmızı yanan lambanın farkını söyleyeceğim.

Motor Arıza Lambası Sarı Yanıyor

Eğer motor ikaz lambanız sarı renkte yanıyorsa aracınızın motor bölümünün çalışmasıyla ilgili önemli bir sorun var demektir. Çoğu durumda aracın hareketini önemli ölçüde etkilemese de yetkili bir servise veya tamircinize aracınızı göstermeniz iyi olacaktır.

Motor Arıza Lambası Kırmızı Yanıyor

Eğer motor ikaz lambanız kırmızı renkte yanıyorsa arabanızın motor bölümünde aşırı önemli bir sorun olduğunu hatta o kadar büyük bir problem ki arabanızın arıza moduna bile geçmediği anlaşılmaktadır. Bu ışığı gördüğünüzde hemen aracınızı sağa çekip çekici çağırmanız ve güvenli bir şekilde aracınızı servise götürmelisiniz.

Motor Arıza Lambası Sürekli Yanıp Sönüyor

Motor ikaz lambanızın sürekli yanıp sönmesi (genellikle saniyede bir veya daha fazla yanıp sönme). Kontrol motor ışığınız bazen sabit kalabilir veya araç hızlanırken yanıp sönebilir. Böyle bir durumda karşılaştığınızda her zaman çok büyük bir sorunun olduğunu düşünmeniz gerekmesin. Bazen küçük durumlarda da bu şekilde bir durum olur. Ancak bazen bu lamba, motorda çok büyük bir problemin de habercisi olmaktadır.

Arıza Işığının Yanmasının Yaygın Nedenleri

Gösterge panelinizdeki arıza ışıklarınızın açık olmasının en yaygın nedenlerine bir bakalım.

1. Motor Sorunları

Motor sorunlarının adı üstünde motor arıza lambasını tetikleyeceğini öngörmek çok da zor değil. Çok küçük bir sorun bile sensörler tarafından algılanıp sürücüye ulaşır.

2. Modül Ve Sensör Sorunları

Çok çeşitli sensör ve modüller aracın tüm organlarının güç aktarımını yönetir. Aynı şekilde modüller birbirleriyle çok büyük bir ağ aracılığıyla haberleşir. Sensörler, modüller, ağlar ve kablolarda oluşan problemler arıza lambasını tetikler.

3. Hava – Yakıt Dağıtım Sorunları

Arabalarımızın motorlarının çalışması için belirli miktarlarda hava ve yakıta ihtiyacı vardır. Birisinin birinden çok daha fazla veya az olması kontrol modülünün hemen tetiklenmesine sebep olacaktır. Bu nedenle de motor ikaz lambası yanacaktır.

4. Bazı Motor Arıza Lambasının Yanmasının Yaygın Sebepleri Ve Çözümleri

  • Gaz kapağının gevşemesi : Gaz kapağını sıkın, veya yenisiyle değiştirin.
  • Oksijen sensörünün bozulması : Yeni bir sensörle değiştirmeniz gerekiyor ancak öncelikle hangisinin olduğunu belirleyin.
  • Bujiler kirlenmiş veya arızalı olabilir : Bujileri değiştirin.
  • Buji kabloları bozulmuş olabilir : Yeni bir buji kablosuyla değiştirmeyi deneyin.
  • Katalitik konvertör arızalanmış olabilir : Bir tamirciye göstermeniz en iyi çözümdür muhtemelen yeni bir cihazla değiştirmeniz gerekecek.
  • Hava akış sensörü bozulmuş olabilir : Yeni bir sensöre ihtiyacınız olacak. Tamirciden yenisini temin edin.

Umarım yazımız sizin için bilgilendirici olmuştur. Bir diğer yazımız olan araca cam suyu ekleme yazımıza da göz atabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz