Ana Sayfa ARABA İNCELEMELERİ İNCELEMELER Yeni Otomobil Satın Alacak Olanların Dikkat Etmesi Gerekenler

Yeni Otomobil Satın Alacak Olanların Dikkat Etmesi Gerekenler

0
Yeni Otomobil Satın Alacak Olanların Dikkat Etmesi Gerekenler
yeni-araba-alırken-dikkat-edilecekler

Sıfır otomobil satın almak isteyen kişiler Türkiye şartlarında bunun için iyi bir bütçe oluşturması gerekiyor. Orta düzey gelir sahibi olan kişilerin en düşük fiyatlı bir otomobil satın alma hayalleri için bile yıllarca para biriktirmek ya da peşinatsız araç alınacaksa yıllarca kredi ödenmek zorunda kalınacaktır. Araba sahibi olmanın bu denli zor olduğu ülkemizde araç almak isteyenler bu noktada oldukça dikkatli davranıp bütçeleri ve kullanım alanlarına en uygun arabayı satın almaları gerekmektedir. Peki hem bütçe hem de kullanım alanları düşünüldüğünde bir otomobil alırken nelere dikkat edilmesi gerekmektedir? İşte araba almanın can alıcı noktaları..

Sıfır Araç Alırken En Önemli Noktalar Nelerdir?

Yurt dışında otomobil sahibi olmak isteyen kişilerin kriterleri ile Türkiye’de otomobil sahibi olmak isteyen kişilerin kriterleri oldukça farklıdır. Yabancı ülkeler özellikle AB ve ABD’de araç sahibi olmak isteyen kişiler, aracın donanımına, motor performansına ve marka değerine bakarken Türkiye’de ise daha çok; aracın fiyatına, vergiden dolayı motor hacmine ve yakıt değerlerine bakılmaktadır.

Dikkat edilirse yabancı ülkelerde daha çok konfor ön planda iken Türkiye’de ise daha çok bütçe ön planda tutulmaktadır. Bu konuda millet olarak haklılık payının olduğu bir gerçek çünkü;

  • En Pahalı Benzin, Mazot ve Doğalgaz Türkiye’de
  • En Yüksek MTV Vergileri Türkiye’de
  • En Yüksek ÖTV Ödemeleri Türkiye’de

Bu noktalara bakıldığında orta düzey hatta gelir seviyesi iyi olan kişiler bile bütçeye göre hareket etmektedir. Peki hem bütçe olarak hem de konfor olarak düşünüldüğünde iki durumun bir araya getirilmesi söz konusu olabilir Mi? Yani arabam hem ucuz olsun hem de konforlu olsun hem de vergisi düşük olsun diyorsanız ne yapmanız gerekiyor?

yeni-araba-alırken-dikkat-edilecekler
Araba Alırken Yapılması Gerekenler

Ucuz, Konforlu ve Vergisi Düşük Araç Almak!

Kulağa hoş gelse de Türkiye şartlarında imkansız denilebilecek bir durumdur. Ama doğru araba tercihi ile bu kriterler kısmen istenilen yönü ile karşılanabilir. Bunun için araç almayı düşünen kişilerin bazı noktalara dikkat etmesi gerekmektedir. İşte sıfır araç alınmadan önce mutlaka bilinmesi gerekenler;

Aracın Motor Hacmi 1600 ve Altı Olsun: Bunun temel sebebi 1.6 motordan daha büyük motorlara yüksek vergilerin konulmasıdır. Hem MTV ödenirken hem de ÖTV ile birlikte sıfır araç alınırken daha az para ödenmiş olacaktır. Ayrıca yakıt pahalılığına karşı orta düzey bir motor oldukça yeterli gelecektir.

Sıfır Araç Yerine 1-3 Yaş Arası Araç Tercih Edilmelidir: Sıfır araç almak Türkiye şartlarında orta düzey gelir sahipleri için oldukça yüksek maliyetler anlamına geldiği için bunun yerine 1-3 yaş arası iyi sayılabilecek araç alımı daha mantıklı olacaktır. İkinci el olup yeni sayılan araç alan kişiler aracı satarken de sıfır araç alanların ikinci el piyasasında uğramış olduğu zarara uğramamış olur.

yeni-araba-alırken-dikkat-edilecekler
Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Piyasası Çok Güçlü Olan Araçlar Alınmalıdır: Bazı araçlar doğru tabir ile peynir ekmek gibi satılmaktadır. Bu araçların satın alma aşamasında tercih edilmesi daha sonra hem kolay hem de değerinde satılmasını sağlayacaktır. Örneğin, Opel Astra’nın 2005 ile 2013 yılları arasında çıkarmış olduğu araçlar Türkiye’de en çok tutulan araçlar olmuştur. Bu örnekten yola çıkan bir sıfır araç almak yerine 2013 model, kazasız bir opel satın aldığında sıfır araç alıp da daha sonra satmak zorunda kalan kişilere göre çok daha kazançlı çıkacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz