Kışın çok soğuk günlerde hem aracın motorunun zarar görmemesi hem de lpgli araçlarının beyin donmasının önüne geçmek için motor suyunun içine antifriz konulması gerekmektedir. Antifriz konulmasa ne olur ve antifrizsiz araçlar ne gibi zarar görürler en çok merake dilen noktaları oluşturur.

Reklam

Antifrizin Asıl Görevleri 

Soğuk kış aylarının yaklaşması ile birlikte araçlarımızın kışa hazırlamak için gerekli olan bakımlarını ihmal etmememiz gerekmektedir. Aracımızın kışlık bakımını yapmadığımız takdirde birçok problem ile karşı karşıya kalabiliriz. Soğuk havalarda sabahları aracımızı ilk start ederken nasıl eziyet çekildiği herkes tarafından bilinmektedir. Aracımızın kışlık bakımı için gerekli olan  antifriz nedir, arabaya kaç litre antifriz konur ve antifriz nasıl konulur başlıklarını sizler için araştırdık;

Antifriz Ne İşe Yarar

Antifriz su ile karıştığında suyun kaynama noktasını yükselten ve donma noktasını düşüren özelliğe sahip bir sıvıdır. Ayrıca metal alaşımlarını korozyon ve paslanmadan korumaktadır.

Araçlarda kullanılan antifriz sıfır derece ve altındaki soğuk havalarda radyatör suyunun donmasını önler. Kimyasal bir madde olan antifriz belirli oranlarda radyatör içindeki suya ilave edilir. Alkolün bir türevi olan etandiol iyi bir antifrizdir. Donma noktası -12 derece olan saf antifriz, su ile karışımından sonra -37 dereceye kadar donma derecesini düşürmektedir.

Donarak genleşen ve basıncı artan suyun radyatör, silindir blok ve diğer motor aksamlarını çatlatma ihtimali vardır. Radyatör suyuna antifriz katarak bu ihtimali en aza indirebilirsiniz.

Arabaya Konulması Gereken Antifriz Miktarı

Aracımızı ülkemizdeki iklim koşullarından en iyi şekilde korumanız için %33 ile %50 arasında antifriz kullanımı önerilmektedir. Antifriz ve su oranı iyi ayarlanmalıdır. Karışım yapmadan önce suyun sert su olmadığından emin olmanız gerekmektedir. Saf su kullanılması önerilmektedir. Sert su antifrizin özelliklerini bozarak etkisini azaltmaktadır.

Radyatöre antifriz eklemeden önce bomemetre cihazı ile yardımıyla ölçümü yapıldıktan sonra ekleme yapılmalıdır. Bomemetre radyatör içindeki antifriz yoğunluğu hakkında bilgi vermektedir.

Araca Antifriz Nasıl Konulur

 Aracınıza antifriz koymadan önce ilk olarak motorun soğuk olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Daha sonra radyatör peteklerinin alt kısmında bulunan tahliye vidasını açıp içerisindeki tüm sıvıyı boşaltmanız gerekmektedir. Genleşme kabında bulunan sıvıyı enjektör yardımıyla boşaltabilirsiniz. Aracımızın kullanma kılavuzunda hangi renk antifriz kullanmanız söyleniyorsa o renkte antifriz kullanılmalıdır.

Su ve antifriz karışımını ayarladıktan sonra aracınıza koyabilirsiniz. Karışımı aracınıza koyduktan sonra motoru çalıştırıp soğutma sistemindeki havanın tamamen atılması sağlanmalıdır. Soğutma sistemindeki hava boşaldıkça karışımdan ilave edilmelidir.

Bir önceki yazımız olan Silecek Bakımı Nasıl Yapılır başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Önceki İçerikTESLA MODEL S
Sonraki İçerikKazalı Araç Alma Yöntemleri

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz