27/07/2024
BAKIM & PERFORMANS

DSG Şanzıman Nedir Nasıl Kullanılır?

DSG Şanzıman Nedir Nasıl Kullanılır?

Bu yazımızda DSG şanzıman nedir ve DSG şanzıman nasıl çalışır DSG kullanırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgiler vereceğim. DSG  açılımı Almanca Direct Schalt Getriebe , İngilizce açılımı Direct Shift Gearbox Türkçede tam karşılığıda Direkt Vites Değiştirme Şanzımanı olarak anlamak mümkündür.  Bu sistem Volkswagen grubu dışında da kullanılmakta isimleri farklı olarak adlandırılmaktadır. Peki dsg şanzıman hangi araçlarda var ?  Audi’de stronic , Renaultta EDC , Fiat ta TCT , Honda da  CVT , diğer markalarda da DCT olarak isimlendirilmektedir.

DSG şanzıman nedir? Avantajları nelerdir?

DSG şanzıman Otomatik vites mi ? -Evet  otomatik araçlar grubunda  yer alır. Farklı olarak kendi başına insiyatif alabilen bir sistemdir. Tıpkı tiptronikler gibi hem otomatik hem manuel  kullanım imkanı sağlar. Dsg şanzımanlı araçlar f1 tuşları ile vitese müdahale ettikten belli bir süre sonra , aracın devrine göre otomatik moda geçerek kendi vitesini kendisi atmaya devam edecek bir yapıya sahiptir.  DSG şanzıman çift kavramalı bir otomatik araçtır. 1. , 3. ve 5. vitesi bir kavrama 2. , 4. ve 6. vitesi diğer bir kavrama  tarafından yapılan oldukça seri ve  konforlu vites geçişleri  olan  bir sisteme sahiptir. Yumuşak vites geçişlerin yanı sıra manuel araçlara göre yakıt tasarrufu yapabilen bir sistemdir.

DGS Şanzıman Nasıl Kullanılmalıdır?

DSG şanzıman sorunları nelerdir?

DSG şanzıman sorunları arızaları arasında en belirgin olanı ısınma ile ilgili olan şikayetlerdir. Şehir içi dur kalklarda ve uzun süreli  rampalarda karşılaşılabilen Şanzıman yağı ısındı sağa çekip bir süre bekleyin! ikazıdır. Isınmanın sebebi dur kalklarda kavramaya binen yüktür. Bir diğer dsg şanzıman arızası ani kalkışlarda ortaya çıkan titreme sorunudur.  Şanzıman da meydana gelen ısınma olayı son yıllarda çıkan modellerinde önemli ölçüde aşılmıştır.

Start-stoplu modeli ve auto hold sistemi olan 7 ileri DSGlerde bu şikayetler çok nadir görülmemektedir.  Arıza yapan DSG şanzıman maliyeti oldukça yüksek olduğundan ikinci elde dsgli araç alırken en dikkat edilmesi gereken kontrol şanzıman testini iyi yaptırmak olmalıdır. Zira yeni dsg şanzıman kavrama fiyatı 8-9 bin tl gibi rakamları bulmaktadır. Ayrıca eleştirilmesi gereken en büyük sıkıntı bana göre ABD, Çin, Rusya ve Avrupa birliği ülkelerinde 10 yıl olan garanti süresi Ülkemizde ne yazık ki 2 yılla sınırlıdır (alırken garanti uzatması yapmazsanız).

DSG şanzıman nasıl kullanılmalı?

DSG şanzıman nasıl kullanılıra gelince öncelikle ışıklarda kalkışlarda gaz pedalı üzerine abanmak yerine vites geçişlerine izin vererek yolda aracınızın süzülmesine olanak sağlamalısınız. Agresif sürüşlerin sonunda kalkışlarda meydana gelen titreme sorunu ortaya çıkar. Belkide sırf bu yüzden Vw ülkemizde garanti süresini 2 yılla sınırlı tutmaktadır. Isınma sorununa çözüm olarak dur kalklarda her ne kadar N kanumuna alma yönünde tavsiyeler edilse de  hil  holder sistemi denen frene sert basılarak kavrama üzerindeki yükü kaldırmak gerekir.

Zaten auto hold sistemi olan modellerinde emniyet kemeri takılı olduğu sürece frene tam basıldığında araç kavrama üzerindeki baskıyı boşa alacağından ısınma veya rendelenme tabir edilen durum ortadan kalkacaktır.  Uzun süreli rampalarda ise manuel moda geçerek sürekli vites değişiminden uzak durmasını bildiğinizde bahsi geçen ısınma sorunuyla kesinlikle karşılaşmayacaksınız.

En önemlisi aracınız tam olarak durmadan N , R veya P moduna almamaya özen gösterin aksi taktirde aracın  mekatronik kutusu zarar görebilir. Bir diğer ve önemli uyarı da yokuş aşağı bir yerde park ederken vites önce N’ye alınıp freni bıraktıktan sonra el freni çekilmelidir. Böylece araç yükünü balatalara bindirmiş olur. Sonrasında tekrar frene basarak P moduna alabilirsiniz. Direk olarak P moduna alıp el frenini çekerseniz araç tüm yükü şanzımana bindirmiş olur ve bu şanzımanın ömrüne olumsuz etki eder.

About Author

ihsan

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir