Ana Sayfa BAKIM & PERFORMANS Araç Değer Kaybı Talep Etme

Araç Değer Kaybı Talep Etme

0
Araç Değer Kaybı Talep Etme
Araç Değer Kaybı Talep Etme

Herhangi bir araç kazası sırasında aracın ikinci el piyasasında kaybettiği değere araç değer kaybı denir. Yani aracınızı kaza sonrasında satmaya çalıştığınız zaman normal piyasa fiyatlarında daha düşük satılması durumunda meydana gelen fiyat farkı durumudur. Günümüzde değer kaybı konusunda da pek çok kimsenin bu durum hakkında bilgisi bulunmamaktadır. Sigortadan hasarın bedeli kadar bedel alınmaktadır. Bu makalemizde araç değer kaybı başvuru dilekçesinde istenen belgeler, araç değer kaybı hesaplaması, araç değer kaybı nasıl tahsil edilir konularını sizler için derledik;

Araç Değer Kaybı Nasıl Tahsil Edilir

Değer kaybı; zorunlu trafik poliçesi kapsamında kabul edilen ve sigorta şirketlerinin bunu ödemekle yükümlü oldukları bir zarardır. Bu konu ile ilgili hukuki yol, Borçlar Kanunu’nun 127. Maddesinde yer almaktadır. İlk olarak sigorta şirketlerine ön başvuru yapmak gerekmektedir. Ön başvuru için istenen belgeler; kaza tespit tutanağı, ruhsat fotokopisi, hasara ilişkin fotoğraflardır.

Başvuru Dilekçesinde İstenen Belgeler

Aracın ruhsat fotokopisi
Kazaya ilişkin fotoğraf
Kaza sonrası aracın onarımını yapan servis veya kaportacının faturaları
Kaza tespit tutanağı
Polis tutanakları

Araç Değer Kaybı İçin İstenen Şartlar

%100 kusurlu bir kazaya karışıldığı takdirde değer kaybı talep edilememektedir.
Değer kaybı size çarpan kusurlu aracın sigortasından talep edilmektedir. Yani size zarar veren başkası olmalıdır. Kendi aracınıza yine kendiniz zarar vermişseniz değer kaybı talep edilememektedir.
Aracın değer kaybı genelde 120 bin kilometreye kadar karşılanmaktadır. Bazı ağır kazalarda cüzzi bir fiyat olsa da bu tarz istisnai durumlarda bulunmaktadır.
Araçla kaza yapılıp satılırsa değer kaybı talep edilemez. Değer kaybını talep edebilmeniz için mutlaka satmadan önce sigorta şirketine ön başvuru yapmanız gerekmektedir.
Araç değer kaybı için zaman aşımı süresi iki yıldır. Bu zamandan sonra zaman aşımı meydana gelir ve başvuru onaylanmamaktadır.

Araç Değer Kaybı Hesaplama

Araç değer kaybını hesaplanması için çok değişik faktörler bulunmaktadır. Bunlardan bazıları aracın modeli, aracın trafiğe çıkış yılı, ikinci el piyasasındaki değeri gibi daha birçok parametrik kullanılmaktadır. Durum dava noktasına geldiği zaman veya tahkime başvuru yapıldığı zaman sunulan raporlar doğrultusunda bilirkişi tarafından araç değer kaybı hesaplaması yapılmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz