27/07/2024
HABERLER

ARAÇ MUAYENESİNDEN ÖNCE NELER YAPILMALIDIR

ARAÇ MUAYENESİNDEN ÖNCE NELER YAPILMALIDIR

TÜV  aslında dünya çapında araçlara uygunluk belgesi veren Alman  kuruluşudur. TÜVTÜRK ise ülkemizde araçların T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme bakanlığının belirlediği standartlara uygunluğunu kontrol eder.

Araçların fiziksel muayeneleri trafikteki herkesin can güvenliği için olmazsa olmazımızdır. Peki  muayenede neler kontrol edilir. Muayeneye gitmeden önce neler yapmalıyım.

Tuv Turk den Randevu Almak

*Randevu süreci: Randevu için arama motoruna Tüvtürkrandavu al yazdığınızda malesef bu iş için kurulmuş para tuzağı olan bazı web siteleri üst sırada çıkmaktadır. Bunlara itibar etmeden ücretsiz ve tek resmi randevu sitesi olan www.tuvturk.com.tr adresinden almalısınız.

Tuvturk randevu alma

NOT: Tüvtürk kendi adınıza olmayan bir araç içinde muayene yaptırmanıza izin veriyor ancak size ait olmayan araçlar için ayda 1 araca hak tanıyor. Daha fazlası için noterden vekalet isteniyor.

Ekzoz Pulu Almayı Unutmayın!

*Egzoz pulu: Aracınızın egzoz emisyon pulunu her ilçedeki bir çok özel servisten veya  Tüvtürk istasyonlarından alabilirsiniz. Ancak randevu günü almaya çalışmanız son derece hatalı olacaktır. Aracınızın katalizörü yada lamba sensörü arızalı olabilir ve egzoz emisyon değeri standartlara uymaya bilir. Bu yüzden Egzosemisyon belgenizi randevunuzdan birkaç gün önce almanız size olası durumda tamir için zaman kalacaktır.

*Gerekli belgeler: Aracınızın trafik sigortası olmalı, ve vergi borcu, trafik cezası olmamalı.

Vize Tarihimiz Geçti Ne Kadar Ceza Öderim?

Gecikme hesaplama :

 Tüm ödemelerin nakit olduğunu unutmayın. Bir gün bile gecikse bu bir ay olarak kabul edilir ve her ay için %5 gecikme bedeli alınır.

Aracımın Nelerini Kontrol Etmeliyim

Bu kısım önemli! araçların muayeneden geçememe sebebi sıklıkla şunlardır. Tüvtürk her aracı kendi imalat şartlarına göre değerlendirir . Yani bir araç orijinalin de patlamayan lastikle imal edilmişse o araca stepne yok diye ağır kusur yazmaz ancak normal lastikli bir araç stepnesiz muayeneye gelirse kusur yazılır. Yada orijinal renkli cama sahip araçlar tüv alırken sonradan yaptırılanlar alamaz, bu durum zenon far içinde aynıdır.

*Fren lambaları, park lambaları, farlar, geri vites lambası, sinyaller den birinin yanmaması camının kırık olması renginin hatalı olması gerekir. Ve sinyal yanarken diğer lambalara az da olsa şase vermemeli yani yakmamalı.

*Alt takımlardaki boşluklar.

*Fren ve el fren ayarları (her sanayide fren testi yapan yerler mevcut, 25-30 TL gibi bir ücret karşılığında önceden yaptırabilirsiniz)

*Emniyet kemerlerinizin hepsini kendiniz takıp deneyin ve takılı bırakın.

*Aracınız LPG li ise muayeneden önce tank üzerindeki imalat tarihini kontrol edin. Eğer imalatçı üzerine son kullanma tarihi yazmamışsa  standart olarak 10 yıl kullanım ömrü vardır. 15 yıl olabilmesi için imalatçının tank üzerine imalat ve 15 yıl sonrası için son kullanım tarihi yazması lazım. Aracınız hem LPG de hem de benzinde çalışabilmelidir. Önceden  LPG sızdırmazlığını da kontrol ettirtmelisiniz.

*Plakalarınızda hiçbir şekilde vida deliği olmamalı. Varsa her ilçedeki Plaka basım ofislerinden tanesi  27.50 TL karşılığında önceden değiştirmelisiniz.

*Lastik ölçüleriniz orijinaline uygun olmalı ve diş derinliği 2 mm den az olmamalı.

*Egzoz sistemi orijianal ve çürüksüz olmalı.

*Eski bir araca sahipseniz tabanında çürük olmamalı. Şase bağlantı kolları sağlam olmalı.

*Camlarda görüşünüzü engelleyecek derecede çatlak olmamalı.

*Silgeçleriniz  ve su fıskiyesi çalışıyor olmalı.

*** Ve daha bir çok neden aracınızın muayeneden kalmasına sebep olabilir. Aracınız yeni olmayabilir ama fabrikanın ürettiği özelliklerde olmalı ve tüm özellikleri çalışır durumda olmalı.

Randevu Sırasında Dikkat Etmemiz Gerekenler

*Randevu işlemleri:  Randevumuz hazır egzoz pulumuzda var muayene istasyonuna geldik şimdi ne yapmalı? Verilen randevu saati kayıt işlemlerinizin yapılacağı saattir ve tüvtürk bu işlem için ortalama 2 saat öngörür. Aracınızdan inmeden önce son km sini not edin. Kayıt için sıramatiğe plakanızı ve son km yazarak fişinizi alın, banko sıranız geldiğinde ruhsat ve evraklarınızı görevliye teslim edip sıranızı bekleyin.

About Author

admin

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir