Ana Sayfa BAKIM & PERFORMANS NEDEN EGZOZDAN SİYAH DUMAN ÇIKAR?

NEDEN EGZOZDAN SİYAH DUMAN ÇIKAR?

0
NEDEN EGZOZDAN SİYAH DUMAN ÇIKAR?
araba siyah duman

Siyah duman dizel araçlarda görünen en kronik sorunların başında gelir. Peki, neden egzozdan kara duman çıkıyor, sebebi nedir? İleride büyük zarar açar mı? Aracımın yakıtı artar mı? İşte bilmeniz gereken gerçekler.

Dizel araçlarda kara duman motorda yanacak olan hava yakıt karışımı oranlarındaki hatalardan kaynaklıdır ve elbette bir miktarda olsa yakıt artışına neden olabilir. Siyah dumanın birçok sebebi olabilir, işte o sebepler ve çözümleri.

1-Enjektör kaynaklı siyah duman atması.

Aracınız siyah duman atıyorsa bu durum enjektörlerden kaynaklanıyor olabilir. Siyah duman, yakıt hava karışım aranın düzgün ayarlanamamasından da kaynaklanabilir.

Enjektörlerde zamanla biriken kurum ve yakıt tortusu çok hassas olan enjektör uçlarının tıkanmasına ve aracın yakacağı yakıtın orantısız bir biçimde motora verilmesine neden olabilir. ÇÖZÜM: Piyasada her sanayide veya benzin istasyonunda bulabileceğiniz enjektör temizleyiciler sorununuzu çözebilir. Bu ürünlerle en az yarım depo yakıt tüketmenize rağmen bir düzelme gözlemlemiyorsanız. Bir Pompacıya enjektör bakımı yaptırmanız gerekebilir.

2-Egr kaynaklı siyah duman atması

Egr; yakıt sistemi hava emişine egzoz gazının bir kısmını vererek egzoz gazındaki yanmamış gazların yanmasını sağlayan, çevreci bir sistemdir. Ancak o da her çalışan parça gibi zamanla kurum bağlayabilir ve düzgün çalışmayabilir. Bu da yakıt hava oranının düzgün ayarlanamamasına ve kara dumana sebep olabilir. Eğer eliniz bu işlere yatkınsa kendinizde sökerek temizleyebilir ya da tamircinize yaptırabilirsiniz. Parçanın yenisi ile değiştirilebileceği gibi çeşitli yöntemlerle iptali de mümkündür. Bazı modellerde körleme denilen egr giriş boğazına düz saç kesilip konabildiği gibi bazı araçlarda elektrik fişi de çekilebilir. Anacak bazı araçlarda bu arıza lambası yaktırabilir.

3-Katalizör kaynaklı siyah duman atması

Katalizör sistemi aracın egzoz sistemi içirişinde yer alır ve ince deliklerden oluşan bir tür süzücü filtredir. Tıkandığı zaman hem hava yakıt karışımı dengesi bozulacağından yakıt sarfiyatı artar hem de kara dumana sebep olabilir, ayrıca tıkalı bir katalizörle egzoz emisyon pulu da alamayız.

4-Mazot pompası kaynaklı siyah duman atması

Mazot pompaları iki türdür. Bir eski tip pompalar iki yeni tip common rail pompalar. Her iki sistemde görevi motora gidecek mazotun zamanı ve basıncıyla alakalıdır. Pompaların iç yapısında çeşitli contalar vardır. Bu contalar zamanla aşınma göstereceğinden pompada basınç değişikliklerine neden olabilir. Bu da motorda yanacak olan hava yakıt oranını dengesizleştirebilir. Ve kara dumana sebep olur. Çözüm o kadarda pahalı değildir mazot pompasındaki contaların değişimi ve kontrolü bu durumu çözmede yeterli olacaktır. Bazı durumlarda da pompa üzerindeki basınç müşiri arızası olabilir, korkmayın bu parçada değişimi basit ve fiyatı o kadarda

Çok değildir.

Ford Focus Mazot Pompası ve üzerinde ki Basınç müşiri

5- Hava emiş kaçakları

Aracınızın emme manifoltunda çatlak yada hava alabileceği bir yer varsa buda yanma odasına girecek hava miktarını da değişikliğe sebep olacak ve araç beyni bu durumu düzeltmeye çalışarak motora giden hava kelebeğinin konumunu sürekli değiştirecektir. Bu durumda duman ve rölanti dengesizliklerine sebep olabilir.

Hava filtreniz çok tıkanmış yada hava filtresinden motora giden hava miktarını ölçen debimetre arızalanmış olabilir. Bu Parçanın arızalanması motora gidecek hava miktarında hatalara sebep olabileceği için kara dumana sebep olabilir.

Albea palio 1.3 emme manifoltu

    

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz