Ana Sayfa BAKIM & PERFORMANS Cam Buğulanması

Cam Buğulanması

0
Cam Buğulanması
Cam Buğulanması

Cam Buğulanması

Kış günlerinde ve özellikle yağışlı günlerde sürücüler için cam buğulanması bazen dert haline gelir. Araç içi cam buğulanması güvenli sürüşe engel bir durum oluşturur. Bu yazımızda araba camı neden buğulanır ?, araç cam buğulanması nasıl önlenir ?, cam buğusu nasıl giderilir ? sorularına yanıtlar arayacağız. Bu konuda yapılması gereken işlemler ve pratik çözümlerinden bahsedeceğiz.

Cam Buğusu Neden Oluşur

Öncelikle cam buğusu neden oluşur buna açıklık getirmemiz gerekir.  Araç  içi sıcaklık ile araç dışındaki sıcaklık farklarının arttığı dönemlerde buğulanma meydana gelir. Sıcaklık farkının olduğu durumlarda araç içerisindeki nemli hava cam ile temas ettiğinde buğulanma olayı gerçekleşir. Ciddi manada görüş mesafesini engelleyen bir durum olduğundan ani refleksle çoğu zaman camı sileriz. Ancak bu durum işleri daha da karıştırır. Çünkü ıslak cam yüzeyindeki ışık kırılmaları hele birde gece vakti ise görüş mesafemizi olumsuz etkiler adeta kazaya davetiye çıkarır.

Buğulu Camdan Kurtulmak

Buğulu camdan en hızlı ve pratik kurtulmanın yollarının başında araç iç ısısını camlardan başlayarak yükseltmekle mümkün olacağı bir gerçektir. Bu işlemi yaparken havalandırma ünitesi oto içi dolaşım konumunda olmamalı. Dıştan gelen hava açık olacak şekilde fan ünitesi devrede olmalıdır. Bunun yanı sıra kapı camını da bir miktar aralamanın yardımı olacağı tecrübeyle sabittir.

Pratik ve Etkili Şekilde Cam Buğulanmasından Kurtulmak

Araç cam buğulanmasını önlemek için belli başlı tedbirler alınabilir. Örneğin araç camları özel cam buğu önleyici spreyler , buğu önleyici camsil gibi piyasada bu iş için çıkan ürünlerle silinebilir. Hatta bu iş için buğu önleyici bez bile satılmakta. Ama ne yaparsanız yapın soğuk hava ile sıcak havanın buluşma noktası araç camı olduğundan burada buğulanma olması fiziki bir durumdur. Yukarıda da belirttiğimiz gibi aracın havalandırma ünitesi doğrudan araç camına yönlendirilirse kısa sürede camda oluşan nem zerrecikleri görünmez olacaktır.  Ayrıca kış ayı da olsa klimanın devreye sokulması sonucu daha da hızlandıracaktır. Çünkü klima araç içindeki nemin filtrelenmesini sağlar. Klima derecesinin bir önemi yoktur önemli olan açık olması ve ortamdaki nemin apsorbe edilmesidir. Ön camın yüzeyinde fanın daha fazla etki etmesini sağlamak için güneşlikleri de indirmeniz faydalı olacaktır. Arka camların rezistansının da açık olmasına özen gösterin.

Cam Buğu Sonrası

Cam üzerindeki buğu kaybolduktan sonra oda sıcaklık değerlerinde fanınız açık olacak şekilde sürüşe devam etmeniz yeniden cam bulanmasını önlemeye yeterli olacaktır. Araç camlarının temiz olması buğulanma sonrasında leke ve izlerin ortaya çıkmaması için önemlidir. Bu yüzden araç camına patates sürme, pril sürme, gliserin sürme gibi tavsiyeleri uygulamamanızı öneririrm. Çünkü buğudan kurtulmanın sonunda lekeli ve kirli camlar tam bir can sıkıntısı durumu ortaya çıkaracaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz