27/07/2024
BAKIM & PERFORMANS

Pratik Lastik Değiştirme

Pratik Lastik Değiştirme

Arabanın pratik lastik değiştirme işlemi bazı durumlarda hayati öneme sahiptir. Arabanın lastiği  kesici ve delici maddeye maruz kaldığında bizi yolda bırakabilir, Bu durumda yolculuğumuz çekilmez hal alır. İçinde bulunduğumuz bu durumdan biran önce kurtulmanın yolu en az zamanda en pratik şekilde yedek lastiğimizi değiştirmekle mümkündür. Zamandan ve paradan tasarruf imkanı verecek olan pratik araba lastiğinin değiştirilmesi nasıl olmalı konusu hakkında bilgileri sizinle paylaşacağız.

Lastik Değiştirmek İçin Gerekli Olanlar

Güvenli ve pratik şekilde aracınızın lastiğini değiştirmek için gerekli olan malzemeler stepne, kriko, bijon anahtarı ve reflektördür. Hemen hemen tüm arabaların bagajında saydığımız malzemeler bulunmaktadır. Ancak bunların doğru şekilde kullanımı pratik lastik değiştirmeniz için yeterlidir. Lastik nasıl değiştirilir bilmeyenlerin bu yazıdan istifade edeceğini düşünmekteyiz.

Güvenli Park

Pratik lastik değiştirmenin ilk kuralı güvenli parktır. Özellikle sürüş esnasında meydana gelen lastik patlaması olayında aracınızı güvenli bir şekilde aracınızı yol kenarına park etmelisiniz. Aracın en az 100 metre arka tarafına görünür olacak şekilde reflektörünüzü yerleştiriniz. Aracınızın dörtlü park lambalarının yanık konumda olmasına özen gösterin ayrıca el freninizin çekilmiş konumda olmasına dikkat edin.

Bijon Nasıl Sökülür

Aracınızın patlak olan tekerini değiştirmek için öncelikle aracın lastik bağlantı cıvatalarını yani bijonları nasıl sökülür bilinmelidir. Çünkü yapılan yanlış bijonları sökmede sıkıntı çekmemize sebep olabilir. Yapılması gereken öncelikle  aracı kriko ile kaldırmadan bijonlarını sökmeye başlamaktır. Gevşeyen bijonları tam sökmeden kriko kullanımına geçebiliriz. Aynı şekilde lastik değişimi tamamlandıktan sonra güvenli bijon sıkma işlemi yine lastikler yerde iken yapılması gerektiğini unutmamalısınız.

Kriko Nasıl Kullanılır

Kriko nasıl kullanılır bilmiyor olabilirsiniz ilk etapta, ancak  doğru noktaya krikonuzu konumlandırmalısınız. Yani krikonuzu aracın değişecek lastiğe yakın uygun bir yerine yerleştirerek kriko kulunu çevirerek aracı yukarı kaldırmalısınız. Lastiğin yerden temasını kesmesinden biraz fazla olacak şekilde aracın kaldırılmış olması gereklidir. Çıkan patlak tekeri güvenlik amaçlı kriko yanına araç altına koymalı ve taktığınız yedek lastiğin bijonlarını kademeli olarak monte etmelisiniz. Tek taraflı sıkılan bijonlar lastiğin yerine tam oturmasına imkan sağlamayabilir. Bahsi geçen lastik değiştirme süresi yaklaşık 10 dakikalık bir zamanınızı alacaktır.

Lastik Değiştirme İşi

Piyasada lastik değiştirme fiyatları her ne kadar makul olsa da yolda kalmış biri için bu fiyatlar astronomik olabilmektedir. Bu bakımdan lastik değiştirme setine sahipseniz yukarıdaki şekliyle kolayca güvenli bir şekilde lastiğinizi basit bir şekilde değiştirebilirsiniz.  Yolda kendin imkanınızla bu işi yapmak için lastik değiştirme aleti gibi özel bir ekipmana ihtiyacınız olmadığı için kolaylıkla bu işi tek başınıza yapabilirsiniz. Ayrıca konu ile alakalı Lastik hava basıncı nasıl olmalı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Lastik değiştirme işlemini görsel olarak ta buradan izleyebilirisiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=9z37g-Grefc&feature=youtu.be 

 

About Author

Ahmet

Cam Buğulanması nasıl önlenir
Sonraki Yazı

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir