14/09/2024
HABERLER İNCELEMELER

HASAR KAYDI İLE AĞIR HASAR KAYDI ARASINDAKİ FARK

HASAR KAYDI İLE AĞIR HASAR KAYDI ARASINDAKİ FARK

HASAR KAYDI İLE AĞIR HASAR KAYDI ARASINDAKİ FARK

Araç alacak olanların kafasına takılan soruların başında hasar kaydı ile ağır hasar kaydı arasındaki farkın ne olduğudur. Bunu izah edebilmemiz için öncelikle bu kelimelerin ne anlama geldiğine bakmamız gerekiyor. Hasar kaydı araçta meydana gelen basit hasarların sigortadan giderildiğine dair tramer kaydına işlenen kayıtlardır. Ağır hasar kaydı ise aracın tamir masrafı ile kazalı değeri toplamının aracın kasko değerinden fazla olması durumudur. Aracın ciddi masraflı bir tamir sürecinden geçtiğini gösterir. Bu yazımızda detaylarıyla konunun izahını yapacağız.

AĞIR HASAR KAYDI PERT Mİ DEMEK

Ağır hasar kaydı bir bakıma pert demek oluyor. Çünkü aracın tamir masrafı ile kazalı hali değer toplamı aracın fiyatından fazla olduğu durumlarda, kasko şirketleri bu tarz araçları pert e ayırıyor. Araç kaskolu olmadığı zaman bu kayıt ağır hasarlı olarak sisteme işleniyor. Ağır hasar kaydı fiyat yazmıyor olabilir. Bu şu demek oluyor bu araç ağır hasar görmüş ancak ödeme karşı aracın sigortasından gerçekleşmesi durumudur. Her halükarda bu araç pert olmuş veya tam  ziya olmuş demektir.

ARAÇTA HASAR KAYDI VARSA NE OLUR

Alacak olduğunuz aracın sorgulamasını yaptığınızda araçta hasar kaydı varsa ne olur sorusunun net cevabı şudur. Günümüzde hasarsız araç ikinci elde bulmak nerdeyse imkansız hale gelmiş durumda. Çünkü aracını satan kişiler bir şekilde aracından soğuduğu için satışa çıkarmakta. Ya kaza etmiş arabasının kendisine uğursuzluk getirdiğini düşünüyor, ya da arabasında hoşuna gitmeyen bazı özelliklerden dolayı elden çıkarma düşüncesine sahip oluyor. Önemli olan hasar kaydının aracın nerelerinde yapılan tamir işlemi için olduğudur. Örneğin bir aracın tavanı değişmiş şeklinde bir hasar kaydı tutulduysa bu tavan değişikliğine sebep olan hasarın ne olduğu tam olarak öğrenilmeli. Üzerine düşen cisim mi yoksa araç takla mı atmış. Burada hasar kaydındaki rakam da önemli örneğin 50 bin tl lik bir araçta tek kalem hasar kaydının 5bin tl yi geçmemiş olması sorun olmayacaktır. Bir aracın ağır hasarlı olması için değerinin %70 i kadar tamir işlemine tek seferde tabi tutulmuş olması gerekir. Aracın pert olma şartları olarak ta değerlendirilen aracın pert olması için yüzde kaç sorusundaki yüzdelik  değer işte bu bahsettiğimiz %70 lik hasar değeridir.

HASAR KAYDI NASIL SİLİNİR

Bu konu birçok araç satıcılarının ilgilendiği bir konu olsa gerek ki hasar kaydı nasıl silinir( pert kaydı sildirme ) noktasında arayışların olduğu görülmektedir. Burada gerçekte aracınıza ait olan hasar kaydının silinmesinin mümkün olmadığını peşinen söylemek istiyorum. Ancak istisnai durumlar var tabi. Aracın şase veya plaka sorgusundaki hasar kaydının aracın trafiğe çıkış tarihinden öncesi bir hasar kaydı ile karşı karşıya gelinmesi durumu söz konusu olduğunda  veya hasar kaydının aracınıza ait olmadığının ispatını yapabileceğiniz hasar kayıtları için sigorta bilgi ve gözetim merkeziyle irtibata geçilir ve aracınıza ait olmayan hasar kayıtlarının silinmesi noktasında hasar bilgi düzeltme formu doldurularak işlem yapabilirsiniz.

PERT KAYDI OLAN ARABA TRAFİĞE ÇIKABİLİR Mİ

Arabada olan pert kaydı ibaresi trafiğe çıkmasına engel teşkil etmiyor. Çünkü pert araçtan da devlet vergi alıyor. Yasal olarak pert kayıtlı araç satışı da yapılabildiği için bu tür araçların trafiğe çıkmasında engel bir durum söz konusu değildir. Pert kaydı olan araç sigorta yapılır mı evet yapılır. Hatta bazı kasko şirketleri işi abartıp pert olan araca yüksek primle kasko dahi yapmaktadır.

PERT KAYITLI ARAÇ ALINIR MI

Ucuz aldığınızı ucuz satmanız gerektiği bilinciyle hareket ettiğinizde pert kayıtlı araç alınır mı ? Tabi alınır. Ticari açıdan sorun yoktur. Pert kayıtlı araç fiyatları düşük olmasından dolayı bu tarz ağır hasarlı veya pert kayıtlı araçlar piyasada alıcı bulmaktadır. Zaman zaman pert kayıtlı araçlar sahibinden satılık şeklinde ilanlarla karşılaşırsınız ikinci el araç satış sitelerinde. Her malın bir alıcısı olduğu bir gerçek. Bu konuda tavsiyemiz hasar kaydı olan araç nasıl satılır konusunu da düşünmenizdir. Ancak yine de bu tarz  pert kayıtlı araç aracı alırken şunlara dikkat etmelisiniz;

  1. Alacağınız aracı muhakkak güvendiğiniz ustanıza detaylı inceletmelisiniz. (Şase açısıbozulmuş araç yolda giderken yengeç gibi gider ve kazaya sebebiyet verir)
  2. Alacağınız aracın evveliyatıyla ilgili tüm kaza fotolarını ve bütün hasar geçmişinin bilgisine sahip olun.
  3. pert kayıtlı araca sigorta şirketinizin teminat verip vermediğini kontrol edin. Bu işlemi aracın ruhsat bilgisiyle satın almadan önce yapın ve trafik sigortası ve kasko için fiyat alın.
  4. Aldığınız bu aracın satarken de zorluklarla karşılaşacağınızı ve uzun vadede bu tarz pert kayıtlı araç kullanmayı düşünüyorsanız almalısınız.
  5. Son olarak alacağınız aracın 5664 den hasar kaydını ve değişen parçalarını öğrenmeyi öğrenip bu doğrultuda araç üzerinde detaylı inceleme yapmanızı önerebiliriz.

Araç alırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda ikinci el araci ncelemenin puf noktalari adlı yazımızı da incelemenizi öneririz. Konu ile ilgili soru ve düşüncelerinizi yorum bölümünde bizimle paylaşabilirisiniz.

About Author

Ahmet

2 Comments

  • Ya arkadaş ben bı araç aldım araçta bir giram boya yok sadece araç kaldırıma çıkmış ve bundan dolayı petek,kilima motoru, ve ön tampon değişmiş ne direklerden nede sasellerde hiç hata yok ve aracıma 12500 TL ağır hasar yazmışlar yazık ya şimdi ne yapmalıyım

    • Hocam aynı durum bizinm araçta da var gram boya yok 22400 hasar kaydı var bir çıkar yol bulabilirseniz haberleşelim rica ediyorum

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir