02/05/2024
BAKIM & PERFORMANS

Kış Lastiğinin Önemi ve Püf Noktaları

Kış Lastiğinin Önemi ve Püf Noktaları

Kar Lastiği Uygulaması

Şehir içi ve şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçların kış lastiği zorunluluğu ülkemizde 01 Aralık – 01 Nisan tarihleri arasında uygulanmaktadır. Diğer araçlar içinde kış lastiği yeri geldiğinde hayati önem taşımaktadır. Halk arasında kar lastiği olarak da bilinmektedir. Bu uygulamaya uymayanlar için cezai işlem yapılmaktadır.

Kış Lastiğini Anlamanın Yöntemleri

Kış lastiklerini yaz lastiklerinden ayırmak için lastiğin yanağında bazı simgeler mevcut olup M + S harfleri bulunmaktadır. Bu simgeler lastiğimizin karda ve çamurda en iyi performansı göstereceği anlamına gelmektedir. 3 PMSF sembolü de ağır kış şartlarında maksimum çekiş sağlayacağını anlatmaktadır.

Kış Lastiğinin Önemi

Dört Mevsim Lastik Kullanımı

Dört mevsim lastikler yaz ve kış koşullarında dengeli bir performans göstermektedir ama kış lastiği gibi zorunlu kış şartlarında performansı iyi değildir. Bazı dört mevsim lastiklerde de 3 PMSF sembolü bulunabilmektedir. Bu sembol ise karlı ve buzlu zeminlerde de tüm sezon boyunca kullanılabilir anlamındadır.

Aracın Ebatına Göre Lastik Seçimleri

Lastiğinizi seçerken öncelikle aracınızın lastik ebatına bakılması gerekmektedir. Örneğin aracınızın lastik ebatı 215 45 17 olduğu farz edelirse, 215 rakamı lastiğin taban genişliğini, 45 yanağın tabana   göre oranını, 17 rakamı ise lastiğin jantının ölçüsünü vermektedir. İster yaz lastiği ister kış lastiği olsun aracın standart ebatına göre seçim yapmanız gerekmektedir.

Kış lastiği mi? Yoksa dört mevsim lastik mi ?

Yaşadığınız yerde sık sık kar yağmıyorsa ve zorlu kış şartlarına maruz kalmıyorsanız ve ılıman bir coğrafyada yaşanıyorsa dört mevsim lastik kullanılması yeterli olmaktadır.

Yılın birkaç ayı kar yağışı ve buzlanma oluyorsa veya sık sık rakımı yüksek yerlere çıkılıyorsa kış lastiği kullanılması gerekmektedir.

Kış Lastiği Kullanımı ve Önemi

Lastik Basınçları

Günümüzde en çok sorulan ve yanlış bilinen husus lastik basınçlarıdır. Lastik basınçları yaz ve kış aylarına göre değişiklik göstermekte olup üretici firmanın tavsiye ettiği basınçlar ayarlanarak kullanılmalıdır. Bu lastik basınçlarını araç içinde depo kapağında ve kullanım kılavuzunda bulabilirsiniz.

Kış lastiği fiyatı lastik alımında maddi olarak tüketici için önem arz etmekte olup yılın belirli aylarında yapılan kış lastiği kampanyaları takip edilmelidir.

About Author

admin

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir