Ana Sayfa BAKIM & PERFORMANS Arabanın Soğukta LPG Beyninin Buz Tutma Sorunu

Arabanın Soğukta LPG Beyninin Buz Tutma Sorunu

0
Arabanın Soğukta LPG Beyninin Buz Tutma Sorunu
Arabanın Soğukta LPG Beyninin Buz Tutma Sorunu  

LPG’li araç sahiplerinin özellikle kışın çok soğuk olduğu illerde yaşadıkları en büyük sorunlardan biri de sabahları LPG beyninin donmasıdır. LPG beyni neden donar, araç gazda lpg beyin buzlanması sorunu yaşıyorsa bunun bazı temel sebepleri olmakla birlikte aynı zamanda lpg donmasının da çözüm yolları da vardır. Bu yazımızda kışın soğukta donan gaz beyninin nasıl çözüleceği ve bu sorunun kökünden halletmenin en pratik yollarını anlatıyoruz.

Gaz Beyni Kışın Neden Donar

İşin ustasından direkt pratik olarak aldığımız ve tecrübe ile sabit olan bilgileri sunuyoruz. Öncelikle kışları çok soğuk illerin birinde yaşıyorsanız o zaman araçta bu gibi bir olumsuzla karşılaşmanız kesin gibi. Sabah ilk çalışmada araç çalışsa bile birkaç km sonra araç stop edip artık çalışmayacaktır. Bunun da nedeni şudur; araç lpg beyni yani alternatör aslında içindeki soğuk lpg ile birlikte donmuştur; ama hortumlarda kalan gaz ile bir süre devam edebilmişsindir. Bu duruma çözüm önerilerimiz var.

Araba Sabahları Çok Soğukta Çalışmıyor!

Arabanız gazlı ve gece benzinde bırakmadınız ya da araç benzini unuttuğu için mecburen gazda bıraktınız. Eğer gece uzun bir süre eksinin altında bir durum varsa ve araçta taze antifriz yoksa gaz beyni donacak  ve buzlanacaktır. Araç  çalışıp stop ediyorsa ya da hiç çalışmıyorsa yapılması gerekenler;

Öncelikle aracın lpg beynine ılık ya da hafif sıcak su dökün yavaş yavaş. Kablolara fazla temas etmesin. Eğer araçta antifriz yoksa bu ısınma sonrası birkaç dakika sonra tekrar donma olacaktır.

LPG Beyin Donmasına Kesin Çözüm

Kesin çözüm için şunu yapın; Araca güçlü yani en az -75 derece olacak şekilde bir litreye yakın antifriz koyun ve LPG beynine su dökerek aracı rölantide en az 10 dakika çalıştırın. LPG beyni üzerindeki buzları çözer ve ısınırsa işiniz tamam. Mümkünse bir miktar daha antifriz koyarak işlemi bitirebilirsiniz. Ama antifriz iyi değilse her seferinde çok soğuk günlerde tekrar eder; hatta sizi şehirler arası yolculukta ya da soğuk bir dağ başında mağdur edebilir.

Arabanın Soğukta LPG Beyninin Buz Tutma Sorunu

LPG Beyni Neden Donar?

Sorunun çözüm yolunu öğrenen kişiler bazı durumlarda LPG beyninin neden donduğunu merak edebilir. LPG sıvılaştırılmış yani likit gazdır. Ve LPG tankından tam -40 civarı soğuk şekilde çıkmaktadır. Yani donma derecesinin çok altında. Eğer araç devir daim sistemi dolaştırdığı sıvı ile (ki bu sıvı LPG beynine giden hortumlar ile sağlanır) bu ısıtmayı sağlayamazsa beyin buzlanır ve donar sonuçta -40’lardan söz diyoruz.

Antifrizin Görevleri Nelerdir?

Antifrizin en önemli görevi burada devreye girmektedir. Yani çok soğuk zamanlarda antifriz sıvıları belli bir derecede sıcaklıkta tutarak onların donmasını engeller. ( Genel kültür bilgisi; Almanlar 2. dünya savaşında çok soğuk iklime sahip olan Rusya’ya tank ve kamyonlar ile çıkarma yaptığında bütün araçlarındaki yakıtlar donduğu için araçlar tıkanmış ve ilerleyememişti.  Hitler bilim insanlarına kısa sürede bir çözüm bulması emir vermiş ve birkaç ay sonunda antifriz bu şekilde bulunmuş ve araçlarda test edilerek başarı yakalanmıştır. Antifrizin tarihçesini de bu vesile ile öğrenmiş oldunuz 🙂

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz