Ana Sayfa ARABA İNCELEMELERİ ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLER Hibrit Nedir

Hibrit Nedir

0
Hibrit Nedir
Hibrit Nedir - Çalışma Prensibi (AVANTAJ VE DEZAVANTAJLARI)

Latince Hybrida kelimesinin türkçe kullanımına hibrit diyoruz, Hibrid Nedir manası ise Melez-Kırma demektir. HİBRİT kelimesi Elektrik motoru desteği ile çalışan otomobili de temsil eder. Bu sistemin içerisinde iki tür motor vardır. İçten yanmalı benzinli veya dizel motor ile akülerden enerji sağlayan elektrikli motor. Hibrit otomobil sadece elektrikle çalışan araba değildir. Fosil yakıtlara bağımlılığı düşürmek amaçlanarak çevreye olan saygının ürünüdür hibrit otomobil. Bu yazımızda Hibrit otomobil dezavantaj ve avantajlarını sizler için derledik.

Hibrit Araçların Çalışma Prensibi

Çalışma prensibine bakıldığında hibrit araçların bünyesinde iki farklı motor bulunur. İçten yanmalı motor ve elektrikli motorun birleşimi hibrit aracı oluşturur. Birbirini destekleyen bu iki motor birlikte çalışır. Yüksek performans isteyen durumlarda içten yanmalı motor ön planda iken şehir içi kullanımlarda elektrikli motor ön plandadır. Bu sistem frenleme esnasında elektrik motoru bataryalarını şarj eder. Bu sayede hem yakıttan tasarruf sağlanır hem de temiz çevreye katkı sağlanır.

Konuya açıklık getirmesi açısından görsel videoyu izleyebilirsiniz.

http://www.youtube.com/watch?v=343cGrW8EDw

Elektrikli  Araçların Avantajları 

Elektrikli araçların çevreye etkileri ön plana alarak değerlendirecek olursak elektrikli araçların avantajları dezavantajlarına göre oldukça fazladır.

  • Hibrit araçların çevreye etkisi gaz salınımı açısından değerlendirilir. Sadece fosil yakıt yakan araçlara göre çok az çevre kirliliğine sebep olur.
  • Hibrit motor yakıt tüketimi bakımından oldukça ekonomik ulaşım sağlar. Ayrıca hibrit araç vergileri devletler tarafından desteklemesi olduğundan oldukça düşüktür.
  • Petrol kaynakları tükenmekte olan dünyamızda iktisatlı ve yenilenebilir enerji olmasından dolayı petrole olan bağımlılık hibrit araçların yaygınlaşmasıyla birlikte azalacaktır.
  • Aracın frenleme ve yavaşlama esnasında kinetik enerjiyi rejeneratif sistem sayesinde aracın bataryalarını şarj etmesi sebebiyle oldukça kullanışlı ve ekonomik kullanım sağlar.
  • Hafif malzemeden yapılı olması sebebiyle bünyesinde barındırdığı içten yanmalı motor normal araçlarınkinden küçük olduğundan bu sayede de az yakar.
  • Kullanımı esnasında sessizliği sayesinde konfor ön plana çıkar.

Hibrit otomobil Dezavantajları

Hibrit otomobil dezavantajları açısından bakacak olursak sıralama şu şekildedir.

  • Zaman içerisinde gelişen teknoloji sebebiyle almış olduğunuz hibrit araç demode olacağından ikinci el piyasasında çok fazla zarara uğramanıza sebep olur.
  • Hibrit motor fiyatları ilk satın alma esnasında oldukça pahalı olduğundan herkesin bu tarz bütçeye ulaşması zordur.
  • Özellikle uzun yolculuklarda ve yüksek performans gerektiren durumlarda bünyesinde küçük motora sahip olduğu için beklentiye cevap veremez. Gidilecek yere daha uzun sürede gitmek zorunda kalabilirsiniz.
  • Piyasada bu tarz araçların az olmasından dolayı arızalanma durumlarında bakım masrafları oldukça maliyetlidir. Çünkü tamirinden anlayan usta sayısı oldukça azdır.
  • Kaza anında az bir ihtimalde olsa akülerde bulunan elektrik akımının açığa çıkmasıyla ölümcül sonuçlara sebebiyet verme ihitimali vardır.

 

Hibrit Otomobil Almak ve Almamak

Hibrit otomobil almak ve almamak arasındaki kararı vermeden önce gözden geçirilmesi gerekenler bir bütün halinde hibrit aracın artıları ve eksileri bir önceki paragrafta yer almakta. Bizce en önemli etken yaşadığınız yerde bu tarz bir aracı  kullanıp kullanmama ya da başka bir ifadeyle arıza durumlarında bakımını yaptırıp yaptıramamanız önemlidir. Gelişen teknolojik yenilikler bu denli sorunları zamanla ortadan kaldıracağı da kaçınılmaz görünmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz