Ekonomik Araç Kullanmak

Kuşkusuz ülkemizdeki akaryakıt fiyatlarının yüksek oluşu tasarrufa sevk ediyor insanımızı, ancak Ekonomik Araç Kullanmak için belli başlı  kriterler vardır. Bu yazımızda yakıt tasarrufuna etki eden faktörleri derledik. Maddeler halinde sıralamak gerekirse;

Reklam
  • Motorun ısıtılması

Aracınızı rölantide ısıtmanız oldukça önemlidir ilk çalıştırılma esnasında verilen tam gaz esnasında aracınız yakıtı yakamayacağı için en az 1 km lik mesafede yakacağınız yakıtı çiğ atmasına sebep olur.

  • Sabit Hızda Araç Sürülmeli

Yakıt tasarrufunda en önemli unsur aracın sakin sürüş sitilidir.  Hummalı sürüş tarzı yakıt tüketimini artıracağından mümkün oldukça seyir halindeyken sabit hızda araç sürülmelidir.

  • Yakıt Kesme

Yeni nesil araçlarda bulunan cut-off (yakıt kesme) sistemi özellikle araçlarda iniş aşağı giderken gazdan ayağınızı çektiğinizde yakıt tüketimini sıfıra indirir. Aracınızı bu durumda boşa almak yakıt tasarrufu yerine aksine bu sistemi devreden çıkartacağı için önerilmez. Kaldı ki yol bilgisayarındaki değerleri gözlemlerseniz aracınız viteste iniş aşağı giderken aracınızda değer sıfırdır.

  • Doğru Vites Seçimi

Yüksek devirde araç kullanmak yakıtın tabiri caizse anasını ağlatır. Agresif kullanımdan uzak yüksek viteste düşük devirde araç kullanmak yakıt tasarrufu için oldukça faydalıdır.

  • Şehir Trafiği

Sık dur kalk ve konvoylu yolculuklardan uzak kalmak ve varacağınız yere alternatif tenha yollar seçmek te yakıt tasarrufu için oldukça avantaj sağlayacağını unutmamalısınız.

  • Yüksek Hız

Aracınızın azami hızını ¾ oranında kullanmanız yaklaşık yüzde 50 oranında yakıt tasarrufu sağlayacağı gibi gideceğiniz yere varmanız da da önemli bir zaman kaybınızın olmayacağını da belirtmek isteriz.

  • Lastik Hava Basıncı

Düşük hava basıncına sahip lastiklerle araç yakıt tasarrufu sağlamanız mümkün değildir. Uygun hava basıncı değerleriyle seyahat etmeniz önemli bir tasarruf sağlayacaktır.

  • Gereksiz Yük

Aracınızın bagajında taşıdığınız gereksiz yük yakıt tasarrufunu olumsuz etkiler. Her yüz kiloluk bir yük şehir içi trafiğinde 100 km de 0,5 litre yakıt fazla yakmanıza sebebiyet verir. O yüzden bagajda gereksiz yükle gezmemek yakıt tasarrufuna katkı sağlar.

  • Elektrik Yükleri

Seyir halindeyken elektrik akımı gerektiren ekipmanlar yakıt tüketimini artırırlar. Klima, ısıtma rezistansları, ek araç içi prizler vs. yakıt sarfiyatına olumsuz etki ederler.

  • Olağanüstü Sürüş Koşulları

Olağanüstü sürüş koşullarında özellikle sürekli rampa çıkışları ve rüzgara karşı araç sürüşleri yakıt tüketimini artırdığı gibi araca bağlanan römork ve karaman tarzı araçlarda yakıt düşmanıdırlar. Ayrıca kış koşullarında çalışma sıcaklığına erişemeyen kısa mesafeli araç kullanımları yakıt tüketimine önemli ölçüde artıran unsurlardır.

Buraya kadar saydığımız durumları gözönünde bulundurarak aracınızı kullanırsanız nasıl yakıt tasarrufu yapılır sorusunun net cevabını almış olursunuz.

Yakıt Tasarrufu Araçlar

Son olarak araçlarda yakıt tasarrufu için çoğunlukla yapılan benzinli arabanın az yakması için tüp taktırma düşüncesine sevk etmekte birçok kullanıcıyı. Sadece araca monte edilen Lpg de az yakmanın yollarını da elbette bilmek gerekir. Lpg li araç nasıl az yakar bunun cevabı ise arabanızda gaza basarken adeta balonun üzerine basar derecede ya da yumurtayı kırmamak için yapılan baskı şeklinde olmalıdır. Ayrıca yakıt tasarrufu düşünüldüğünden ülkemizde hibrit araçlar da piyasada satılmakta. Ancak fiyatı zaten yüksek olan aracı tasarruf amacını güden bir kişinin almayacağı ya da alamayacağı muhakkaktır. O yüzden bizim anladığımız manada elektrikli araçları yakıt tasarrufu araçlar kategorisinde değerlendiremeyiz. Aracın kullanımında bilinçli olmak yakıt tasarrufu için herşeyden önemlidir. Düz yolda giderken bile yavaşlamayı gerektirecek yere yaklaşırken gaz pedalından ayağı çekmek ve motor freni ile aracı yavaşlatmak yakıt tasarrufu için oldukça etkili bir yöntemdir. Dizel araçlarda yakıt tasarrufu cihazı adı altında piyasada satılan ürünlerin yada katkı maddelerinin olduğu da bir gerçektir. Ancak ısrarla belirtmek istediğimiz bilinçli kullanım ve bakımlı araç kesinlikle yakıt tasarrufu için olmazsa olmazdır. Dizel araçlarda yakıt tasarrufu için üretilmiş olan turbo sistemi ile ilgili yazımızı da okumanızı tavsiye ediyoruz.

Bir önceki yazımız olan Silecek Bakımı Nasıl Yapılır başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Önceki İçerikHibrit Nedir
Sonraki İçerikCam Filmi Nasıl Sökülür

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz