Lastik Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Lastikler dört ana bölümden oluşmaktadır. Birincisi yere basan kısım olup sırt veya taban diye adlandırılmaktadır. İkicisi ise lastikte en yumuşak bölüm yani konforu sağlayan yanak kısmıdır. Üçüncüsü lastiğin en sert bölümü janta oturan topuk adını verdiğimiz bölümdür. Bazen buna damak ismi de verilir. Dördüncüsü ise omuz bölgesi ise yanak bölgesi ile sırt bölgesi arasındaki geçiş bölgesine verilen isimdir.
Yanak Markaları Nelerdir?
Lastiğin kenarında birçok bilgi bulunmaktadır. Bu araba lastiği üzerindeki bilgilerin bir kısmı kullanıcıları ilgilendirirken bir kısmı da profesyoneller içindir. Bunların en önemlisi lastiğin ebat bilgisidir. Ebat bilgisinin hemen arkasında lastiğin taşıma kapasitesini gösteren yük indeksi bulunur. Bunun ardından ise lastiğin yapılmasına izin verilen en yüksek hızı gösteren hız indeksini görebiliriz.
Lastiklerin üzerinde aynı zamanda lastiğin üretildiği tarih, lastiğin üzerinde kullanılan malzemeler, lastiğin en fazla ne kadar yük taşıyabileceği ve en fazla ne kadar basınca dayanabileceği verilen bilgilerdendir.
Lastik Çeşitleri Nelerdir
İç lastiksiz lastiklerin kullanımı iç lastikli lastiklerin kullanımına göre çok daha emniyetlidir. Bunun nedeni lastikte meydana gelen delinme ve deformasyon sonucunda havanın bir anda boşalması yerine çok yavaş boşalmasıdır. Günümüzde en yaygın kullanılan kullanılan lastikler halk arasında dublex lastik olarak bilinen iç lastiksiz lastiklerdir.
Ebat Markalanmasının Anlamı
Ebat markalaması lastiğin temel ölçülerini verir. Örnek olarak 225 55 R 16 ebatını inceleyecek olursak “225” rakamı lastiğin kesit genişliğinin bilgisini verir. “45” lastiğin kesit yüksekliğidir. “R” harfi radyal yapıda olduğu, “16” rakamı ise takılabilecek jantı inch olarak verir.
Lastik Yük İndeksi
Bir lastiğin taşınmasına izin verilen yük kapasitesini gösterir. Bu indeks tabloya bakılarak bulunur. Hesap yapılırken lastiğin şişirme basıncı dikkate alınmalıdır.
Lastik Hız İndeksi
Hız indeksi lastik üzerinde H,U ve W gibi harflerle gösterilir. Hız indeksi lastiğin maksimum yapacağı gerçek hızı gösterir. Birim km/h ‘dır. Hız indeksi sadece maksimum hızı değil performans özelliklerini de verir.
Lastiğin Üretim Tarihi
Lastik alırken üretim tarihini gösteren DOT markalanması dediğimiz bölümdür. D,O,T harfleriyle başlayan bu kısım lastiğin hangi hafta üretildiğini gösterir.
Lastiğin Kat Ömrü
Son zamanlarda en çok merak edilen konu lastiğin raf ömrüdür. Raf ömrü lastiğin saklama durumuna göre değişiklik göstererek maksimum ömrü beş yıldır.