Ana Sayfa BAKIM & PERFORMANS Rot Balans Nedir

Rot Balans Nedir

0
Rot Balans Nedir
Rot Balans Nedir

Rot balans nedir sorusunun cevabı  ingilizcede Rotation ile Balance kelimelerinin Rot Balans şeklinde kullanımına denir Rotation (rot) :Dönüş,dönme Balance(balans): Denge demektir. Rot: Tekerlerin açılarının birbirine eşitlenmesi olayıdır. Balans: Tekerlekler üzerine eşit miktarda ağırlığın gitmesi hadisesidir. Bu iki ayrı kavramın ülkemizde tamiri aynı yerde yapıldığı için birleştirilerek kullanılmaktadır.

Rot  Balans Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır

Rot balans bozuksa nasıl anlaşılır; Araç yolda seyir halindeyken direksiyonun titremesinden balans ayarının bozuk olduğu, sağa sola çekmesinden de rot ayarlarının bozuk olduğu anlaşılır. Bunun yanı sıra maddeler halinde sıralama yapmak gerekirse;

  • Aracın ön teker izini arka teker takip etmiyorsa,
  • Aracın tekerleri araç tam karşı istikamette yani lastikleri düz konumdayken  direksiyon simidi düz durmuyorsa,
  • Aracınız yüksek süratlerde örneğin 100 km hızla giderken direksiyon simidi titreme yapıyorsa lastikler balans ayarı istiyor demektir.
  • Özellikle virajlarda lastik sesi hissedilir derecede geliyorsa,
  • Aracın ön lastikleri dıştan aşınma yapmaya başlamışsa,
  • Aracın lastiklerini sağa sola çevirdiğinizde boşluk varsa,
  • Fren mesafelerinde aracın sağa sola yalpalaması,
  • Araç yolda giderken direksiyon bırakıldığında araç herhangi bir yöne doğru sapıyorsa

aracınızın rot ayarı bozulmuş olduğunu anlamış olursunuz.

Rot Ayarı Nasıl Bozulur?

Peki rot ayarı nasıl bozulur ? Genel olarak aracın yanlış kullanımından ya da istem dışı tekerin sert şekilde çukura düşmesi sonucu Rot ayarı bozulur. Bunun yanı sıra aracın ön düzenindeki belli başlı aşınmalar da aracın rot ayarının bozulmasına sebebiyet verir. Ayrıca aracın aşırı yüke maruz kalması da bu ayarın bozulmasında etkendir.

                                       Rot

Ayrıca Rot balans ayarı kaç dakika sürer sorusunun net cevabı yaklaşık olarak yarım saatlik işlem neticesinde uzman ellerce bu ayarlar yapılır. Rot balans ayarı fiyatı 2017 yılı olarak 60 tl Rot ayarı 20 tl balans ayarı olarak ayrı ayrı alınmaktadır.

 

Rot Ayarı Nasıl Yapılır?

Rot ayarı bozuk bir araçta, lastiklerden biri diğerine göre yamuk durması anlamına gelir. Öncelikli olarak aracın balans ayarı yapılır.

                        Rot Aparatı

Lastikler tam karşıya bakacak şekilde Rot ayarı platformuna yerleştirilen aracın lastiklerine bilgisayara açı değerlerini veren aparatlar takılır.

İki lastik arası mesafe ölçülüp iki lastiğin de açıları eşitlenir. Yamuk duran lastikörneğin içe bakanı lastiğin dış tarafının aşınmasına sebep olur.

Balans Ayarı Nasıl Yapılır?

Balans ayarı iki şekilde yapılır. Aracın lastikleri üzerindeyken ve sökülerek. En sağlıklı olanı böütün tekerleklerin sökülüp ve balans ayarı platformuna bu tekerler yerleştirilir.

                                            Balans Tespit Makinesi

Lastik jantlarının düzgünlüğü kontrol edilir varsa sorun önce bu sorunlar giderilir. Ardından balans ayarı makinesinde tekerlekler döndürülür. Dönen tekerleğin balans değerleri sıfırlanır bu da uygun ağırlığın jantın ilgili yerlerine konumlandırılmasıyla yapılır. Tüm lastiklerin balans  değerleri kalibrasyonu yapılır. Bu yapılan balans ayarı dinamik balans ayarıdır. Balans nedir ne işe yarar, Balance = Denge demektir, araçta dengeli ve konforlu sürüşün olmassa olmazı lastiklerin balans ayarına bağlıdır.

 

Konu ile alakalı Lastik basıncı nasıl belirlenir yazımızı da okuyabilir aklınıza takılan soruları veya deneyimlerinizi yorum bölümünde bizimle paylaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz