15/09/2024
BAKIM & PERFORMANS

Sararmış Araba Farı

Sararmış Araba Farı

Polikarbon camdan üretilen araba farı zamanla sararır, sararmış araba farı çoğu zaman birçok oto sahibinin canını sıkar. Yaklaşık 10 yıl ömrü olan polikarbon malzeme bu süreyi tamamladığında parlaklığı yerini solukluğa ve sararmaya bırakır. Sizlere bu yazımızda ilk günkü kadar olmasa da arabanızın sararmış farını parlatma yöntemiyle ilgili bilgiler vereceğiz.

Araba Farı Neden Sararır

Akrilikle kaplı polikarbondan üretilen araç farlarının solmasının, sararmasının yegane sebebi zaman olsa da aşırı güneş ışınları ve oto yıkamada kullanılan deterjanlar akrilik yapıya zarar verir. Araba farı temizleme kaçınılmaz olur. Piyasada far temizleme ürünleri, far parlatma mendilleri ve far temizleme setleri satılmaktadır. Fakat yanlış işlemler neticesi farları değiştirmeye kadar gidebilecek mali külfet altına girilebilmektedir.

Arabanın Sararmış Farı Nasıl Temizlenir

Arabanızın sararmış farlarını nasıl temizleyeceğinizi size anlatmak istiyorum. Öncelikle belli başlı malzemelere ihtiyacımız var.

  • 1500,2000,3000 kum dan oluşan su zımparaları.
  • Kağıt bant ya da elektrik bandı(zımparalanacak alan dışına yapıştırmak için)
  • Sıvı pasta (markası önemli değil)
  • Plastik cilası
  • Polisaj makinası ve sünger başlıklar

Gerekli olan malzemeleri temin ettikten sonra solmuş araba farı temizleme işlemleri sırasıyla şöyle olmalı.

      Far Etrafı Bantlanır

Araba farı temizleme işlemine geçmeden önce far etrafı kağıt veya elektrik bandı ile bantlanır. Bunun amacı aracınızın farına uygulayacağınız zımpara işleminde ve pasta cila işlemlerinde arabanın kaportasına zarar vermemektir. İşleme başlamadan önce bu aşamayı ihmal etmemenizi önemle tavsiye ediyorum. Çünkü ne kadar dikkat edilse de özellikle polisaj makinası dar alanda kullanırken kontrolde tutulması oldukça zor olur. Aksi takdirde istenmeyen sonuçlar ortaya çıkar. Kaş yaparken göz çıkarmamak önemli.

          Farlar Zımparalanır

Sarı ve solgun farlar üzerindeki katmanın kalınlığına göre uygun su zımparalarıyla zımparalanır. İlk olarak 1500 kum zımpara ıslatılır ve far üzerinde elle yavaş yavaş tek yön kullanılarak zımparalanır. Bu işlem sırasıyla en ince zımpara da kullanılacak şekilde tekrarlanır. Son yapılan zımpara yönü aksi istikamette yapılır. Aracınızın farının matlaşmış görüntüsü sizi korkutmasın sabırlı olun işleme devam ederek yüzeyin prüzsüz olduğunu hissettiğiniz ana kadar devam edin. Yapılan işlemin ardından farlar güzelce yıkanır ve ardından kurulanır.

       Pasta Uygulaması

Zımpara işleminden sonra pasta uygulamasına geçilir. Pasta bir miktar far üzerine yayılır ve polisaj makinası ile eşit şekilde tüm yüzeye uygulanır. Burda dikkat edilmesi gereken polisaj makinesi düşük devirde çalıştırılmalı ve sabırlı olunmalıdır. Bu uygulamayı diş macunu veya cif ile de tavsiye edenler olacaktır. Çünku bu maddelerin içindeki aşındırıcı maddelerden yararlanmak adına faydalı olacağı düşünülmekte. Ancak ben tavsiye etmiyorum. Çünkü içeriğinde aşındırıcı malzeme bulunan bu tür maddeler orantısız aşındırma yapabileceği ve derin çizikler oluşturacağı aşikardır. Pasta işlemi bittikten sonra cila işlemine geçebilirsiniz.

Sararmış araba farı işlem öncesi ve sonrası

           Far Cilalama 

Pasta işleminden sonra Far cilalama işlemine geçilir. Akrilik vazifesi görecek olan plastik cilası sünger yardımıyla fara sürülür. Yumuşak pamuk bezle (atlet parçası) cila far yüzeyinde yedirilene kadar sürülür. Bu işlem esnasında polisaj makineside kullanılabilir. Ama düşük devirde kullanmak gereklidir. Tüm bu işlemlerin ardından aracınızın farı ilk günkü gibi olmasa da eski halinden oldukça iyi durumda olduğunu göreceksiniz.

Buraya kadar anlattığımız yöntemi sırasıyla tatbik ettiğinizde, araba farı temizleme fiyatı olarak yaklaşık 100 tl cebinizde kalmış olacaktır. Konu ile yakından ilişkisi olan oto yıkamada dikkat edilecek hususlar yazımızı da okuyabilir, aklınıza takılan soru  ve önerileri yorum yoluyla bizimle paylaşabilirsiniz.

About Author

Ahmet

Önceki Yazı

Sonraki Yazı

1 Comment

  • Tarif edildiği gibi su zıpparasıyla temizledim,fakat far yıkanınca temiz görünüyor,kurudu mu üzeri matlaşıyor tamamen bozuluyor.Ne yapmam lazım.Far cilası sürsem düzelir mi hangi cilayı tavsiye edersiniz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir